Tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tören ve etkinliklerle kutlandı.   
Sabahın erken saatlerinde rengarenk kıyafetleri ellerinde bayrak ve balonlarla kutlamalar için yollara düşen çocuklar uzun bir pandeminin ardından bayramı dışarıda kutlamanın sevincini yaşadı. Çocuklar gün boyu doyasıya eğlendi. 
  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları İlçemiz Hükümet Konağı bahçesinde sabah saatlerinde çelenk sunum töreniyle başladı, ardından kutlamalara Samandağ Kapalı Spor Salonunda devam edildi.
Hükümet Konağı önünde gerçekleştirilen Çelenk Sunum törenine; İlçe Kaymakam Vekili Stajyer Kaymakam Berk Acar, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Fatih Bildik, İlçe Jandarma Bölük Komutan Jandarma Binbaşı Ömer Karterer, Samandağ Sahil Güvenlik Komutanı Özgür Acar,  İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, Milli Eğitim Müdürü Vekili Kadir Tosun, Ak Parti Samandağ İlçe Başkanı Semir Özdemir ve İlçe Yöneticileri, CHP Samandağ İlçe Başkanı Turgay Abacı, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı ve Samandağ Koordinatörü Hasan Arslan, Vatan Partisi Samandağ İlçe Başkanı Edip Hadimoğulları, CHP Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, CHP Gençlik Kolları Başkanı Bünyamin Reyhanoğulları,  Samandağ Esnaf Odası Başkanı Refik Gümüşoğlu, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Nadir Açıkgöz, Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Ali Doğru, daire müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ nın okunmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Çelengi Müdür Vekili Kadir Tosun tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi. Ardından Sıdıka Bedia Kara İlkokulu 4-G sınıfı öğrencisi Feride Emir’in okuduğu şiirle tören sona erdi.

ÇOCUKLAR GÖSTERİLERİYLE BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Kapalı spor salonunda devam eden kutlamalara; İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Fatih Bildik, Stajyer Kaymakam Berk Acar, parti başkanları, oda başkanları, askeri erkan,  daire müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ nın okunmasıyla başladı. İlçe Kaymakamı Murat Kütük ve Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Kadir Tosun'un günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Tosun, konuşmasında “Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 102. yıl dönümünü kutlamak üzere bir aradayız. Bugün toprakları yağmalanan yüce bir milletin, düşmanlarını yurttan atmak için and içtiği bir gündür. Bugün, yok edilmeye çalışılan bir ulusun tek yürek haline geldiği bir gündür. Bugün maddi yokluklar içerisindeki milletin, manevi gücü ile destan yazdığı gündür. Bu gün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin dünyaya penceresini açtığı gündür. Bugün ulus devletinin kurulduğu Gündür. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bugünü: "23 nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder" sözleri ile açıklamaktadır.
Cumhuriyetimizin Kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, yarınlarımızın güvencesi çocuklarımıza hediye ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu alanda hem dünyada bir ilki oluşturmakta hem de geleceğin Cumhuriyet nesillerine, Ata’mızın verdiği önemi ifade etmektedir. Cumhuriyetimizin geleceğini, gençlere ve yarının sahipleri çocuklara emanet edecek kadar çocuklarımıza ve gençlerimize güvenen Atatürk, onlara bir de bayram armağan etmiştir. Bugün de bizlere düşen görev; hem Ata’mızın, emanetlerinin sahibi olduğumuzu göstermek hem de Ata’mızın aziz hatırasını en yoğun ve güzel biçimde anmak ve yaşatmak olmalıdır.
Devletimize, Cumhuriyetimizin temel değerlerine ve milletimizin bütünlüğüne yönelik emperyal saldırılar dün olduğu gibi, yarın da devam edecektir. Gelecek nesillerin bilinçli olması ve bu gibi düşmanca saldırılara karşı hazırlıklı olması için tarihsel süreçler anlatılmalı ve gelecekte küresel güçlerin ülkemizin çıkarlarına karşı yapabilecekleri saldırılara karşı hazırlıklı olmaları hususunda çocuklarımız ve gençlerimiz eğitilmeli ve onların duyarlı olmaları sağlanmalıdır.
Bizlere bıraktığı emanetin büyüklüğünü her neslimize öğretmeliyiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği hedefte Ulusal Egemenlik kavramını yaşamak, yaşatmak ve korumak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının öncelikli görevi olmalıdır. 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözü ile bizlere milli bayramımız olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının önemli bir görev tanımlamıştır; Bu bayramlar birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, millet olarak sevinçte ve tasada bir olduğumuz, bağımsızlığımızın simgesi ay yıldızlı bayrağımızın altında birleştiğimiz günlerdir. Bu günlerde atalarımızın emanatlerini ve egemenliğimizi ve nasıl daha iyi koruyacağımızı geliştireceğimizi konuşmalıyız ve öğretmeliyiz.
Geleceğimizin teminatı olan çocuklar ve gençlere; Ulu Önder Gazı Mustafa Kemal Atatürk'ün bir vecizesini yaşamınız boyunca hiç unutmamanız için sizlere hatırlatmak istiyorum. "küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizlersiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz.'' Diyerek sizlere büyük görev ve sorumluluk yüklemiştir. Bu görev ve sorumluluk bilinci ile hareket etmeniz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sonsuza kadar yaşamasını sağlayacaktır. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 102. yıl dönümü hepimize kutlu olsun.” Dedi. 
Şehit Teğmen Ali Emre Fırıncıoğulları İlkokulu öğrencilerinin "Atatürk Şarkısı" eşliğinde giriş seremonisiyle başlayan kutlamalar, Fatımatüz Zehra Anaokulu öğrencilerinin gösterisi, Cumhuriyet Ortaokulu öğrencilerinin Müzik Dinletisi ve şiirlerin okunmasıyla devam etti. Ardından Turgut Reis Anadolu öğrencilerinin sunduğu etkinlik, Mühendis Suphi Güzey İlkokulu öğrencilerinin gösterileri, Özel Samandağ Yükseliş Koleji Ortaokulu öğrencilerinin müzik dinletisi, Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulu öğrencilerinin jimnastik gösterisi, İsmail ve Mehmet Selim Kara Ortaokulu öğrencileri tarafından Halk Oyunları Gösterisi büyük beğeniyle izlendi. Coşkuyla ve ilgiyle izlenen kutlamalar Ödül Töreni ardından, Yüksel Acun Anadolu Lisesi bandosu eşliğinde geçit töreniyle sona erdi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen resim, müzik ve kompozisyon yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Resim dalında Mızraklı Kenan Ahmet Öztürk İlkokulu öğrencisi Zeynep Sinem Yüksek 1.si, Sıdıka Bedia Kara İlkokulu öğrencisi Kübra Özçelik 2., Adem Nural İlkokulu öğrencisi Damla Yılmaz 3. oldu. Şiir dalında; Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulu öğrencisi Yağmur Elataş 1., Mızraklı Atatürk Ortaokulu öğrencisi İlknur Kör 2., Fidanlı Atatürk Ortaokulu öğrencisi Yahya Çapar 3. oldu. Kompozisyon dalında Samandağ Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Eylül Cabir 1., Samandağ Yükseliş Koleji öğrencisi Simge Bitmez 2., Karaçay Bedii Sabuncu Anadolu Lisesi öğrencisi Habka Nar 3. oldu.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim