CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM’de, 1 Nisan 2021’de ziyaretçilerine kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay’a, iktidarın hiçbir destekte bulunmamasını eleştirdi.
Güzelmansur, 6 yıl önceki AKP’li Başkan döneminde, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne iktidarın 600 Milyon Dolar destekte bulunurken, şimdi ise CHP’li Başkanın sorumluluğundaki Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne iktidarın 1 kuruş dahi destekte bulunmadığını söyledi.
İktidarın, Antalya EXPO için özel kanun çıkardığını, özel ajans kurduğunu, Meclis’e Antalya EXPO mesaisi yaptırdığını hatırlatan Güzelmansur, “Bırakın mesaiyi, siz, herhangi bir iktidar temsilcisinin ağzından, bu Meclis’te bir saniye de olsa EXPO Hatay lafını duydunuz mu? Niye duymadık? Bu Gazi Meclis’te Antalya halkının iradesi var da, Hatay halkının iradesi yok mu” diye sordu.
Güzelmansur, konuşmasına şöyle devam etti:
“2016 yılında, Antalya EXPO için, Maliye Bakanlığı’ndan her yıl kaynak aktarıldı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin, beş yıl boyunca kaynak aktarması yasal zorunluluk haline getirildi. 
Şimdi soruyorum… 
Her yıl en fazla vergi ödeyen illerin başında gelen Hatay’ın EXPO’su, bu çabaların onda 1’ini bile hak etmiyor mu?”
THY, Hatay’a Neden Ek Sefer Koymuyor?
Antalya EXPO’ya erişim için özel raylı sistem yapılırken, Hatay EXPO’ya erişim için ek sefer dahi konulmadığına dikkat çeken Güzelmansur, Türk Hava Yolları’nı da eleştirdiği konuşmasında şöyle dedi:
“İktidar, Antalya’ya özel olarak, EXPO Sergi Alanı ile havalimanı ve otogar erişimi sağlamak için 20 kilometrelik raylı sistem yaptı. Türkiye’nin ulusal hava yolu şirketi Türk Hava Yolları, iktidarın talimatıyla, EXPO 2016’da Antalya’nın ana hava yolu sponsoruydu. Hatay EXPO’da ise THY, bırakın sponsor olmayı, ek sefer dahi koymuyor. Bu ayrımcılık niye? Türk Hava Yolları’na buradan sesleniyorum… Siyasi değil, milli davranın! Tüm Büyükşehirlerden Hatay’a uçak seferleri koyun, sefer sayılarını artırın.”
EXPO Türkiye’ye De Kazandıracak
Hatay EXPO’nun sadece Hatay’a değil, Türkiye’ye de kazandıracak bir organizasyon olduğunu ve milli şuurla sahiplenilmesi gerektiğini belirten Güzelmansur, TBMM’deki konuşmasında şunları söyledi:
“İktidar, bildiğimiz kadarıyla, Antalya EXPO’ya 1,8 Milyar Lira kaynak akıttı. O zamanın kuruyla, 600 Milyon Dolar kaynak akıttı. Hatay EXPO’dan esirgenen kaynak ise 70 milyon dolardı. Yani Antalya’ya akıtılan kaynağın 10’da 1’i!”
Milletvekili Mehmet Güzelmansur, şöyle devam etti:
“Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Lütfü Savaş’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İktidar, Hatay EXPO’ya bir kuruuş dahi vermedi, ama Hatay EXPO’nun gelecek yüz binlerce yabancı ziyaretçisiyle, getirdikleri dövizlerle, orada kurulacak iş bağlantılarıyla, ülkemizin tanıtımına katkısıyla elde edilen tüm kazanımlar, hem Hatay’ın ve hem de Türkiye’nin olacak. İktidarda ise Hatay EXPO’dan esirgediği desteğin utancı kalacak.”    Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim