HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 2020 Yılı Birim Faaliyet Raporuna göre MEB'in birçok hedefini geçekleştirememesi ile ilgili soru önergesi verdi.
Milletvekili Hatimoğulları, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yazılı olarak cevaplaması istemiyle verdiği önergede                                   
“Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 2020 Yılı Birim Faaliyet Raporuna göre; Milli Eğitim Bakanlığı’nın birçok hedefini yüzde 50 düzeyinde bile tutturulamamıştır. Rapora göre uluslararası sınavlardan kültürel ve sanatsal faaliyetlere kadar birçok konudaki hedeflerin çok uzağında kalınmıştır.
Raporda hedefler ve gerçekleşme durumları: ilköğretimde destekleme ve yetiştirme kurslarına katılan öğrenci sayısında hedefi 2 milyon 928 bin iken, gerçekleşen 2 milyon 504 bin; ilköğretimde bilim, kültür, sportif alanlarda en az bir faaliyete katılan öğrenci oranında hedef yüzde 65 iken, gerçekleşen yüzde 55,85; ortaokul yabancı dil dersi yılsonu puanı ortalamasında hedef 73 iken gerçekleşen 64,5; Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması 4’üncü sınıf fen bilimleri alt ve alt yeterlik düzeyindeki toplam öğrenci oranında hedeflenen 38, gerçekleşen 25 ve Uluslararası TIMSS sınavına göre 4’üncü sınıf matematikte yeterlilik düzeyinde yüzde 38 hedeflenirken, gerçekleşen yüzde 30 şeklinde olmuştur.
Raporda gerçekleşmeyen hedefler için Kovid-19 gerekçe olarak gösterilmiş, uluslararası sınavlarda hedefler tutturulamamasına rağmen “Gösterge başarılı şekilde gerçekleştirilmiştir” ifadeleri kullanılmıştır.
Bu bağlamda;
1. Hedeflerin hiçbirinin gerçekleşmemesinin nedeni sadece Kovid salgını mıdır? 
2. Uluslararası sınavlarda hedefler gerçekleşmemiş olmasına rağmen neden raporda başarılı şekilde gerçekleştiği ifade edilmiştir? 
3. Faaliyetleri/hedefleri gerçekleştirecek yeterli bütçe ayrılmış mıdır? Bunun için ayrılan bütçe ne kadardır?
4. Raporda ifade edilen mesleki gelişim faaliyetlerinin nitelik ve nicelik açısından yetersizliği sorununu çözmek üzere Bakanlığınız tarafından atılacak adımlar olacak mıdır?
5. İkili öğretim nedeni ile ders başlangıç ve bitiş saatlerinin yaş gruplarına uygun olmaması, ders dışı etkinliklere ayrılacak yeterli zamanın olmaması konusunda çalışmalarınız var mıdır?
6.  Raporda yer verildiği üzere neden ar-ge faaliyetleri yapılmamakta ve ar-ge faaliyetlerine yeterince kaynak ayrılmamaktadır?” ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim