İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi, Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. 
İHD Hatay Şubesi tarafından, Türkiye açısından kutlanacak bir özgürlük olmadığını, sadece mücadele edilecek bir konu olduğunu vurgulanan açıkamasında şu ifadeler yer verildi. 
“Basının özgür olabilmesi için ifade özgülüğünün olması gerekir. Türkiye’ye baktığımızda ifade özgülüğünün sınırlandırıldığı ve ceza tehdidi altında olduğu görülecektir. Türkiye’de güvenlik eksenli bir insan hakları politikası uygulanmaktadır. Bu nedenle de ifade özgürlüğü kısıtlıdır. Türkiye Ceza Mevzuatı bir bütün olarak incelendiğinde birbiri yerine kullanılabilecek çok sayıda ifade özgülüğünü kısıtlayan ve cezalandıran suç tanımı bulunmaktadır.
TCK’nın 134, 214, 215, 216, 217, 218, 220/6-7-8,  222, 277, 285, 288 300, 301, 305, 314/3, 318 ve 341. maddeleri ifade özgülüğünü suç saymaktadır. Ayrıca, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu ile Terörle Mücadele Kanunu yeni suç tanımları yapmış ve cezalar ağırlaştırılmıştır. TMK’nın 6 ve 7. Maddeleri basın özgülüğünü tamamen ortadan kaldırır mahiyette uygulanmaktadır. TCK’nın 220/6 ve 7. Fıkraları ile TMK’nın 2. Maddesi geniş yorumlanmakta ve basın mensupları da TCK 314/3 uyarınca yasadışı silahlı örgüt üyesi olmadıkları halde olmuş gibi suçlanmaktadır. Yargılamalar, CMK 250-252. Maddelerince kurulan DGM’lerin devamı olan özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemeleri tarafından yapılmaktadır. Bu mahkemeler CMK 100/3’ü uygulayarak rahatlıkla tutuklama kararı verebilmektedirler. İşte görüldüğü gibi, tam bir baskıcı sistem kurulmuş. Önce istenildiği gibi yorumlanan suç tanımları yapılmış ve yasalara yerleştirilmiş. Bu yetmezmiş gibi bunların yargılanması için hukuka karşı hile yapılarak kapatılan DGM’lerin devamı olan özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemeleri kurulmuş. Bu da yetmemiş, bu mahkemelerin rahat tutuklama kararı vermesi için CMK 100/3’e özel hüküm getirilmiş. Bu da yetmemiş, ceza almalarını sağlamak için telefon dinleme, teknik takip ve gizli tanık ifadeleri yeterli görülmüş. Yani sanıktan delile gitme yöntemi uygulanmaya devam etmiş. İşte size Türkiye klasiği… Yasalar değişmiş gibi gösterilip hiçbir şey değişmemiş.
Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye açısından kutlanacak bir özgürlük olmadığını, sadece mücadele edilecek bir konu olduğunu belirtmek gerekir. Freedom House raporuna göre Türkiye basın özgürlüğünde yarı özgür ülkeler kategorisinde alt sıralarda yer almaktadır. Türkiye’deki basın mensupları medeni ülkelerdeki meslektaşları ile birlikte özgür bir günü kutlayıncaya kadar bedel ödemeye devam edecekler. Bu bedel sürekli tutukluluk, vaktinin çoğunu adliye koridorlarında geçirme, ceza tehdidi altında yaşama ve bazen olduğu gibi öldürülme. Halen Türkiye’de sayıları değişmekle beraber ;Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) 2021 Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göre; Türkiye’de son bir yılda ; 55 gazeteci saldırıya uğradı, 2 gazeteci katledildi. 61 kişinin gözaltına alındı ve 6’sı tutuklandı, onlarca gazeteciye soruşturma açıldı, 62 gazeteci ise halen  cezaevinde. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)’nın yaptığı açıklamaya göre ise;2021 yılı itibariyle ‘Medya sektöründe işsizlik yüzde 35’i geçti, basın emekçileri adil bir ücret ve insanca çalışma koşullarından mahrum bırakıldı, yaptıkları haberler nedeniyle sansüre uğradılar ve  ya da oto sansüre zorlandılar, resmi basın kartı dağıtımı konusunda tek yetkili kılınan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Aralık 2020 itibariyle kayıtlı gazetecilerinin sadece yüzde 64,8’ine basın kartı verdi ve resmî basın kartına erişim engelleri nedeniyle işlerini yapmaları engellendi, en az 130 davada 250 gazeteci haberleri nedeniyle yargılandı, en az 50 gazeteci gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alındı, RTÜK ve BİK aracılığıyla eleştirel medya kuruluşları para cezaları, yayın durdurma  ve ilan kesme cezaları ile cezalandırıldı, sendikalaşma oranının yüzde 8,4 civarında olduğu sektörde sendikasız-güvencesiz çalışma oranı yüzde 90 civarında.
Özgür bir basın özgürlüğü günü görmek dileğiyle tüm basın emekçilerinin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz.
Özgür basın susturulamaz! 
Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın! "
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: TE Bilişim