Samandağ Belediyesi meclis toplantısı Ağustos ayında olağanüstü toplandı.
Samandağ belediye Başkanı Refik Eryılmaz Başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısı 17 üyenin katılımıyla gerçekleştirildi ve toplantıda tüm kararlar oy birliğiyle kabul edildi. Olağanüstü toplantı olması dolayısıyla önergenin sunulamadığı Meclis toplantısında 6 madde görüşüldü. 
Toplantıda; Bir önceki meclis toplantısı tutanak özeti görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.  Hatay 2. İdare Mahkemesinin 2022/115 Esas sayılı dosyası ile ilgili verilen kararının yerine getirilmesi amacıyla; Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik Esasları çerçevesinde 1 adet 7. Dereceli Mühendis kadrosunun ihdası; 5393 Sayılı Belediye Kanunun 49. Maddesinin 3. Fıkrası gereğince çalıştırılacak olan Tam Zamanlı Sözleşmeli Personelinin ücretinin 4 Temmuz 2022 tarihli genelgeyle belirlenen net aylık taban üzerinden ücret ödenmesi oy birliği ile kabul edildi. Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik Esasları çerçevesinde 1 adet 8. Dereceli Mimar kadrosunun ihdas edilerek, 5393 Sayılı Belediye Kanunun 49. Maddesi 3. Fıkrası gereğince sözleşmeli personel çalıştırılması ve Tam Zamanlı Sözleşmeli olarak çalıştırılacak 1 adet Mimar ve ihdas edilmiş olan 1 adet 9. Dereceli Grafikerin ücretinin tespit edilmesi hususu görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.  07.07.2022 tarih ve 58 sayılı meclis kararıyla, İlçemiz Sutaşı Mahallesinde kamuya terkli alanda trafo binası yerinin tesis edilebilmesi amacıyla hazırlanan 1/1000 Uygulama imar planı değişikliği görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.  07.07.2022 tarih ve 59 sayılı meclis kararıyla, İlçemiz Tekebaşı Mahallesinde bulunan 1767 ve 1766 no’ lu parsellerden geçen 7 metrelik imar yolu hattının yeniden düzenlenmesi ile ilgili hazırlanan 1/1000 Ölçekli uygulama imar planı değişikliği görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Belediyemiz 03.06.2022 tarih ve 46 sayılı Meclis kararı ile İmar Komisyonuna havale edilen İlçemiz Turizm Bölgesi 1. Alt Bölge 1/5000 Ölçekli ilave ve revizyon İmar Planı esas; 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planına yapılan itirazlarla ilgili imar komisyon raporu görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.   
Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, revizyon imar planı ile ilgili konuşmasında 2019 yılında göreve başladıklarında kendilerinden önceki yönetimin merkez 9 mahalle ile ilgili revize imar planı hazırladığını Samandağ’ ın turizm bölgesi olmasından kaynaklı Bakanlık onayına gönderildiğini ve göreve geldiklerinden 2 ay sonra bu planın geri gönderildiğini ifade etti. Başkan Eryılmaz, geri gönderilen planı askıya çıkardıklarını ve bunun üzerine Samandağ’ da kıyametin koptuğunu vurgulayarak “ Gerçekten de bu palanda o kadar çok teknik hata  pratikte mevcut yapılaşmaya ve ifrazlı parsellere o kadar çok müdahale yapılmış ki, çok büyük mağduriyetler ortaya çıkmıştı. Bir önceki yönetim tepkileri üzerinden atmak için bizim bu plana müdahale ettiğimiz yönünde, gerçekle alakası olmayan birtakım iddalarda bulundu.  Biz bu askıya çıkan imar planından uzaktan yakından ilgimiz olmadığını ifade ettik. Bize inanmak istemeyenler oldu. Geldiğimiz noktada da aslında bizim bu imar planıyla uzaktan yakından bir alakamızın olmadığı ortaya çıktı.  1/ 5 binlik büyükşehir meclisinde onaylanarak kesinleşti. 1/ 1000 lik te arkadaşlarımız yaklaşık 3 aylık çalışma sürecinden sonra itirazları değerlendirdi. Bu yapılan itirazlar vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecek şekilde, ilçemizin önünü açacak şekilde çoğu itiraz kabul edildi. Mağduriyetin önemli bir kısmı giderildi. Yaklaşık olarak Samandağ’ın 1,5 yıldır tartıştığı sorunlu olan revize imar planı büyük oranda düzeltilmiş oldu. “dedi. Bu düzeltmelerin yapılmış olmasının onaylanması için gönderilen imar planıyla alakaları olmadığının göstergesi olduğunu ve yaşanan bu mağduriyetlerle hiçbir ilgileri olmadığının çok net bir şekilde ortaya konduğunu belirten Başkan Eryılmaz “Şayet biz o revize imar planını yapmış olsaydık, yapılan itirazların çoğunu biz burada kabul etmek zorunda kalmazdık.  Onun arkasında dururduk.” dedi. Eryılmaz, konuşmasının devamında “Bir önceki yönetimin ilçemizin 9 mahallesinde yarattığı mağduriyetleri giderecek şekilde ilçenin realitesiyle mevcut yapılaşması ve parselasyon durumuyla barışık, onları mağdur etmeyecek şekilde yeniden bir düzenlemeye gittik. Ve vatandaşın mağduriyetini giderdik.” dedi.
Başkan Eryılmaz’ın konuşmasının ardından söz alan Belediye Meclis Üyesi Sinem Kayıkçı “Öncelikle sorum şu, örnek bir olay yaşandığı için soruyorum, Samandağ Belediyesindeki tüm hizmet araçlarının sigortaları yapılmış mıdır? 
Herhangi bir kaza ya da aksilik durumunda bu durumdan sorumlu olan şoförü müdür yoksa amiri midir? Böyle bir durumla asla karşılaşmak istemeyiz ama işçi hakları gereği sormak istedim.       
2. Sorum şu, HBB çalışanları ve Samandağ belediyesi çalışanları arasında yaşanan asla tasvip etmediğimiz kavga ile alakalı, sizin açıklamanızı okudum. Daha önceki meclis toplantılarında da size sormuştum, facebooktaki ayrıştırıcı söylemler, sizi destekleyecek diye lehinize magandalık yapanlar, ya da karşı duracak diye ayrıştırıcı ve tahrik edici söylemler bu sürecin belirleyicisidir.  Siz facebooku takip etmediğinizi söylemiştiniz ancak bu konunun çok ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısını yapmıştım.  Buradan facebooktaki sahte hesaplara da seslenmek istiyorum, yetkiliyi savunacağım diye ürettiğiniz tahrik söylemleri belediye çalışanlarının hayatlarına da mal olabilirdi, nitekim yaralanan bir belediye çalışanı var. Buradan kraldan kralcı arkadaşlara da seslenmek istiyorum, yetkiler, koltuklar, geçicidir, hiçbir şey hayatınızdan daha değerli değdir.  Ne yani tabela savaşı mı diyelim buna... Bu yanlış siyaset algısının, Samandağ için bir utanç kaynağı olduğunu düşünüyorum. Size de şunu sormak isterim, sizin lehinize ya da aleyhinize tahrik edici söylemler üretenleri savcılığa verin, bakalım kimmiş bu arkadaşlar, sahte hesaplarla şehrimizi küçük düşüren kişiler. ! Var mı böyle bir suç duyurunuz! Ama kendi lehinize olan sahte hesaplar da dahil olmak üzere bu bulanık havayı eleştirmelisiniz. Bu konuda fikrim bu; bilmiyorum diğer meclis üyesi arkadaşlarım konuşmak ister mi,  ne der bu konuda!                             
Son konu şu, benim için çok önemli bir konu, sokak hayvanlarıyla ilgili hazırladığım eğitim kongresi projesi "Dilan" HBB tarafından kendi öncülüklerinde yapılmak üzere kabul edildi, şu an bunun hazırlığı içerisindeyiz, sokak hayvanları sorunu diye bir sorun yoktur ! "sokak hayvanlarının yaşam alanlarını koruyamayan, kuramayan, bu konudaki yetkilerini hayata geçiremeyenler sorunu"  vardır.    Samandağ Belediyesi’ne son kanunlar gereği ilçe belediyesi olarak yaşam alanı kurma sorumluluğu verilmiştir. Dolayısıyla bu canların son 2 aydır, aç kalmalarını fırsat bilerek ve yemeklerine zehir katarak ölümlerine sebep olan ve sorun çözdüğünü sananlara seslenmek istiyorum, sorun hayvanların sorunu değildir. Hedef aldığınız canların kendi yaşam alanlarını kurma gücü şansı yok.  Enerjinizi, projemizi desteklemeye harcayın. Bu kabul edilemez... Cinayettir bu, bizim gibi değerli bir toplumu rezil ettiniz sokak hayvanlarını zehirleyenlerin el altından Samandağ Belediyesi tarafından görevlendirildiğini iddia edenler de var, sizin huzurunuzda söylüyorum, buna asla ihtimal vermiyorum, ama bu iddia  kanıtlarlarsa sizi  uluslararası mahkemeye taşımaya hazırım. Evet sokaktaki yaşamı zorlukları ve kendi suçları olmayan bir düzenin sonucu olarak, insanlara zarar veriyor ve ısırıyor olabilirler, bunu asla kabul etmiyorum, insan hayatı değerlidir. Ancak kendi yetki ve hatalarımızın bedelini bu canlara ödetmelerine de asla müsaade etmeyeceğiz. Gerekli şikayetler yapılmış, her yerde kameraların olduğu ilçemizde suçlular mutlaka bulunmalıdır.” dedi.
Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, Meclis Üyesi Kayıkçı’nın sorularına cevap verdi. Başkan Eryılmaz, daha önce yapmış olduğu gibi HBB ve Samandağ belediyesi çalışanları arasında yaşanan olayın provokasyon olduğu iddiasını sürdürdü.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim