Araştırmacı, yazar ve siyasetçi Kadir Akın Samandağ Belediyesi tarafından 17- 26 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Samandağ Kitap Günleri” etkinliğinde Samandağlılarla buluşacak.
Araştırmacı, Yazar Akın; etkinlikte kitapları ve 18 Eylül Cumartesi günü saat 18:00’da “Osmanlıda Demokratik Aydın Hareketi ve Solun Kökleri” konulu söyleşisiyle okurlarla bir araya gelecek.
AKIN’IN YENİ KİTABI “SAKLI TARİHİN İZİNDE”
Araştırmacı, yazar Kadir Akın’ın yeni kitabı “Saklı Tarihin İzinde” kitap günleri etkinliğinde stantlarda yerini alacak.
Akın, bu kitabında Türkiye siyaset tarihinin özel olarak da Türkiye sosyalist hareketinin tarihi üzerindeki örtüyü aralıyor.
Kadir Akın’ın Temmuz ayında Dipnot yayınları tarafından yayınlanan “Saklı Tarihin İzinde” kitabı, bu güne kadar bilinmeyen birçok tarihi olaya ışık tutacak nitelikte.  Daha önce Osmanlı’da ki sol ve aydın hareketini Beyazıt meydanında 19 arkadaşıyla birlikte idam edilen Paramaz (Madteos Sarkisyan)  üzerinden anlatan Kadir Akın; bu çalışmasıyla yaygın bir ilgi görmüş, “Ermeni Devrimci Paramaz” adını taşıyan kitabı 6 baskı yapmıştı.
 “Saklı Tarihin İzinde” Osmanlı’da sosyalist hareketin köklerini, Osmanlı topraklarında gelişimini belgelere dayanarak ve daha önce Türkçeye çevrilmemiş eserlerden faydalanarak anlatıyor. Akın bu yeni kitabında,  İttihat Terakki’nin 1908 Devrimi’ni ne tür bir gerici karşıdevrim haline getirdiğini, bu yola girerken Alman emperyalizmiyle kurduğu bağlara dikkat çekiyor. 
Kadir Akın ayrıca kitabında, Ermeni-Alevi yakınlaşmasına değiniyor. Sadece Dersim bölgesinde değil, Amasya, Tokat, Yozgat, Çorum, Sivas ve Antakya-Samandağ bölgesinde de bu yakınlaşmanın izlerini süren Akın, Samandağ bölgesinde ise bu yakınlığın aynı partide örgütlenmeye kadar vardığını belgelere dayanarak anlatıyor.  Sosyal Demokrat Hınçak Partisi, Kilikya’da örgütlenmeye başlarken, Arap Aleviler ile iletişim ve dayanışmanın da söz konusu olduğunu vurguluyor.  Hınçak Partisi’nin tarihinde “Fellah Hınçakyanner” yani Arapça “Fellah köylü Hınçaklar” bölümü olarak tarihe geçen bölümden aktarımlarda bulunan Akın, Alevilerin de, Ermeniler kadar eziyet görmüş bir halk olduğu ve 8 kişinin gelip Sosyal Demokrat Hınçak Partisi’ne üye olup, ant içtiklerini aktarıyor. Bu aktarıma göre Alevilerin dini öncüsü Şeyh İbrahim Cilli’nin, Sultan Abdülhamid‘in emriyle 7 sene Akka hapsine sürgün edildiğini ve bu kişinin Ermenilerle dayanışma içinde olduğu belirtiliyor.
1908 Devrimi sonrası yeniden açılan Osmanlı Meclis-i Mebusan’ın da bir “grup” gibi çalışan sosyalist vekillerin, Osmanlı halkı lehine verdikleri kanun tasarıları ve çalışanların haklarını korumak için sürdürdükleri mücadeleye kitabında değinen Akın, vergi adaletinin kurulması, 8 saatlik iş günü, grev hakkının tanınması, basın ve propaganda özgürlüğü, kadın haklarının geliştirilmesi konularında sosyalist vekillerin kürsüden yaptığı konuşmaları tutanaklardan aktarıyor. Ermeni vekillerin Osmanlı halkının daha iyi koşullarda yaşaması için verdikleri mücadelenin nasıl engellendiğini de açığa çıkartıyor.  110 yıl öncesine ait bu gerçeğin ortaya konması bile “Saklı Tarihin İzinde” kitabını enteresan kılıyor. 
Kadir Akın, 2015 yılında yayımlanan “Ermeni Devrimci Paramaz” kitabıyla sosyalist hareketin unutulan ve yok sayılan tarihine güçlü bir ışık tutmuş, bilinmeyen bir süreci belgelere dayanarak anlatmıştı. Bu kitabında da daha önce bilinmeyen kimi Ermenice kaynakları kullanıyor ve değişik kitaplarda ele alınmış konuları kronolojik bir çalışmayla yeniden kalıba dökerek okuyucuya ulaştırıyor.
 

Editör: TE Bilişim