Samandağ’a farklı bir soluk getirmek amacıyla geçtiğimiz hafta faaliyete giren Keçi Kültür Merkezi ilk etkinliğini gerçekleştirdi.
Sinemadan Tiyatroya, söyleşilerden imza günlerine birçok etkinliğe ev sahipliği yapması planlanan ve cafe olarak da hizmet verecek olan Keçi Kültür Merkezi tanıtım etkinliği Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Samandağ Keçi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen kahvaltılı tanıtım etkinliğine 
TİP Milletvekili Barış Atay’ın yanı sıra; TİP Hatay İl Başkanı Şahin Kışlakçı, TİP Samandağ İlçe Başkanı Önder Tam, TİP Hatay İl Kadın Sorumlusu Nilay Tıraş, TİP Hatay İl Gençlik Sorumlusu Aylin Açıkgöz ve vatandaşlar katıldı.
İsmini TİP tarafından “Biat Değil, İnat” sloganıyla organize edilen ülkemizin birçok kentinde yoğun katılımla gerçekleştirilen İnatçıların Buluşma Noktası KeçiFest’ ten alan Samandağ Keçi Kültür Merkezi, tanıtım toplantısında ilk konuşmayı Samandağ İlçe Başkanı Önder Tam yaptı.
İlçe Başkanı Tam, etkinliğe katılan herkese hoş geldin dileklerinde bulunarak, Keçi Kültür Merkezi’ nin kuruluş süreci ve merkezde yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tam, konuşmasının devamında merkezin kalıcı olmasının halkın burayı sahiplenmesiyle olabileceğini sözlerine ekleyerek, etkinlikte ve Merkezin kuruluş aşamasında emek harcayan herkese teşekkür etti. 
TİP Hatay İl Gençlik Sorumlusu Aylin Açıkgöz, ülkemizde gençlik profillerinin çeşitli kalıplara sığdırılmaya çalışıldığını, bu kalıplar yüzünden hayattan tamamen umudunu kesmiş, kendini ya kötü yollara, ya çalışmak için yurt dışına giderek bütün hayatını orada harcayan, ya da ezberci, bireyselci bir gençlik yetiştirildiğini ifade etti. Gençliğin bilerek apolitikleştirilmeye çalışıldığını belirten Açıkgöz, buna karşı inat ettiklerini ve kabul etmediklerini vurgulayarak hayalleri, umutları, ihtiyaçları, hedefleri için bugünden hareket ederek sorumluluk almaya başladıklarını sözlerine ekledi. 
TİP Hatay İl Kadın Sorumlusu Nilay Tıraş, Kültür merkezi içerisinde kadınlara yönelik çalışmalar yapacaklarını, bununla ilgili atölye çalışmaları yapmayı planladıklarını ifade etti. Bu çalışmalarla ilgili her katkıya açık olduklarını belirten Tıraş, ne kadar çok kadın bir araya gelir ve mücadele ederlerse daha çok güzel işlere imza atacaklarını sözlerine ekledi.
TİP Hatay İl Başkanı Şahin Kışlakçı, konuşmasında emeği geçen herkese ve aralarında olduğu için Milletvekili Barış Atay’a teşekkür ederek, uzun zamandır Samandağ’ da TİP olarak neyi ve nasıl değiştirebileceklerini, ilçe halkına layık bir belediyeciliği ve yaşam alanını nasıl kurabilecekleri üzerine kendi aralarında tartıştıklarını, bu yolda da Keçi Kültür Merkezini açmaya çalıştıklarını ifade etti. İl Başkanı Kışlakçı, konuşmasında “Keçi Kültür Merkezi sadece etkinlikleri yapacağımız bahçesi olan bir yer değil. Samandağ’ın değişmesi için emek harcamak isteyen herkese açık olan bir mekan olacak. Burada gerçekleştireceğimiz kültürel aktivitelerden siyasi sohbetlere, toplantılara, etkinliklere ya da dost sohbetlerine kadar her şeyi gerçekleştirebileceğimiz, beraber planlayabileceğimiz bir alan. Siyaset veya bir şehri değiştirmek dediğimiz şey sadece bir siyasi partinin üyesi olmak, bir yere oy vermek değil. Bu şehir için kültür, sanat, edebiyat, siyaset gibi toplumsal hayatın her alanına müdahale etmemiz gerekiyor. Biz gençlerle, kadınlarla, işçilerle, emekçilerle bu alanı ne kadar zenginleştirirsek ‘Evet ya, Samandağ’da bu da yapılabiliyormuş’ dedirtebiliriz. Önümüzdeki süreç seçim süreci. Önce genel seçim, sonra yerel seçim var. Ama bu şehirde hiçbirinizin aklında genel seçim yok.  Çünkü yerelde belediyecilik o kadar vasat bir çizgi izliyor ki sizlerin yaşam alanları her geçen gün daha da kısıtlanıyor. Yolunuzdan, suyunuza, var olan toplumsal ilişkilere kadar her şeyinizi etkiliyor. Merkezimizin açılışını ve propagandasını henüz yapmadık. Bu gerçekleştirdiğimiz ilk etkinlik. Ama Eylül ayından itibaren Barış vekilimizle planlıyoruz sinema okuryazarlığı atölyesi gerçekleştireceğiz. Tiyatro ekiplerimiz olacak, yoga etkinliklerimiz olacak, burada çiftçi, emekçi, kamudan arkadaşlarımız var. Bunların kendi mesleklerine dair etkinliklerimizin de yer alacağı bir sürece Eylül ayı itibarı ile başlayacağız. Bu şehirde neye ihtiyacımız varsa bunları gerçekleştireceğimiz bir alan yaratacağız.” dedi.
Milletvekili Barış Atay, konuşmasında; Keçi Kültür Sanat Merkezlerinin uzun soluklu bir projenin ilk ayağını oluşturduğunu ifade etti. Atay, Türkiye İşçi Partisinin bir kültür sanat bürosu olduğunu, bu büroda partinin kültür sanat alanındaki politikalarından, etkinliklere kadar her şeyin planlandığını belirterek “Bunlardan bir tanesi Ağustos ayı sonunda İzmir'de yapılacak olan KeçiFest. Bir festival düzenliyoruz ve bu festivalde halihazırda yapılan müzik festivallerinin biraz dışına çıkarak kültür, sanat, edebiyat festivali olarak kurguladık. Edebiyat söyleşileri, doğaçlama tiyatro oyunları, sinema filmi gösterimleri,  heykel atölyeleri, tiyatro gösterileri ve akşamında konserler.  Bunlardan bir tanesini ileride Samandağ'da yapmak istiyoruz.  Evvel Temmuz Festivali'nin yapıldığı alanda bu söylediğim içeriklerin olduğu çok daha geniş kapsamlı bir festival. Aslında Keçi Kültür Sanat Merkezleri bizim Türkiye'nin her tarafına yaymak istediğimiz bir politikanın parçası. Samandağ ilk ama sonuncusu olmayacak. Çalışmalarımız devam ediyor.  Burası aynı zamanda gençlerin eğitimine katkı verecek bir merkeze dönüşecek, insanların sosyalleşebileceği bir alan olacak, buradaki kültür sanat etkinliklerini düzenleyen bir merkez haline gelecek. Aynı zamanda da TİP’in sözünü ileteceği, insanların bizden haberdar olabileceği bir yer haline gelecek. Bizim amacımız bu ama sizsiz olmaz. Buradaki arkadaşlarımızın çabalarının üzerine sizin deneyimlerinizi koymanız gerekiyor ki bu bahsettiğimiz umut ettiğimiz, hayal ettiğimiz şeyleri gerçekleştirebilelim. Türkiye’de ki genel gençlik sorunundan en çok etkilenen yerlerden bir tanesi  Samandağ, Defne , Antakya ve Hatay’ın diğer ilçeleri.
Çok ciddi bir işsizlik sorunu var, gelecek kaygısı, uyuşturucu sorunu var. Ben de yönümü şaşırmanın çok kolay olduğu bir mahallede büyüdüm. Beni kurtaran şey bir tiyatro kursu oldu. Orası meslek olarak ne seçmek istediğimi belirleyen yerlerden biri oldu. Herkes tiyatrocu olmak zorunda değil elbette ama sanatla ilgilenmenin hayata bakış açımızı değiştirdiği muhakkak.  Ne yazık ki biz Türkiye'de ki bütün sosyalist hareket açısından söylüyorum bu konuda biraz kısarız ve bunu aşmamız gerekiyor. “ dedi.
Atay, konuşmasının devamında “Burası sizin yeriniz. Eğer siz varsanız burası uzun yıllar devam eder. Siz yoksanız bir yerden sonra hiç kimse bunu sürdürebilecek motivasyona sahip olmaz. Güzel bir başlangıç olmasını diliyorum.” dedi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim