Kısa bir süre önce ilçemizde faaliyete geçen MK Pera Klinik Kurucusu Özel Eğitim Uzmanı Murat Kudret ve klinik ekibi tarafından uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili çok kapsamlı bir çalışmanın ilk adımı olarak ilçemizdeki siyasi partilerin merkezlerini ziyaret gerçekleştirdi.      
Bu kapsamda MK Pera Klinik Kurucusu Özel Eğitim Uzmanı Murat Kudret ve klinik ekbinden Uzman Psikolog Hasan Abacı, Özel Eğitim Uzmanı Nesrin Nural, Klinik Psikolog Hayat Boğday’ ın katılımıyla Uyuşturucu Madde Bağımlılığı, Tütün, Alkol ve Özel Çocuk Eğitimi konusunda panel düzenlendi. Panelin ardından CHP ilçe Örgütü ve MK Pera Klinik arasında işbirliği protokolü imzalandı.
CHP İlçe Binasında gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını CHP İlçe Başkanı Turgay Abacı yaptı. Panele CHP İlçe Yöneticileri, İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, İlçe gençlik Kolları başkanı Bünyamin Reyhanoğulları, Muhtarlar Derneği Başkanı Mahir Cebburoğlu, Atatürk Mahallesi Muhtarı Ali Daud,  Yeni Mahalle Muhtarı Behcet Deniz, Uzunbağ Mahalesi Muhtarı Seyfettin Genç, parti üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan CHP İlçe Başkanı Abacı, katılan herkese teşekkür ederek “İlçemizde sadece uyuşturucu bağımlılığı değil sıkıntı olan. Tütün ve alkol bağımlılığı da gitgide artıyor. Çok özel bir konu farklı gelişen özel çocukların eğitimi. Dolayısıyla bu panelin hem bizlere hem de vatandaşlarımıza ciddi anlamda fayda sağlayacağını düşünüyorum. Biz İlçe örgütü olarak daha önce bu konuda çok ciddi bir çalışma yaptık. Ciddi bir emekle broşürler hazırladık. Bunları hem esnaflarımıza hem de vatandaşlarımıza dağıttık. Sonra okullarda bilgilendirmeler yaptık en sonda bu konunun uzmanı Ankara Barosu Başkanımız ve iki tane uzman arkadaşı Samandağ’ına davet ederek büyük bir panel gerçekleştirdik. Daha yakın zamanda da Muhtarlar Derneği Başkanımız Sayın Mahir beyin de sosyal medyadan bazı paylaşımları oldu. Paylaşımların ardından çeşitli hukuki işlemler yapıldığını da biliyorum kendisine de teşekkür ediyorum. Bu konu bütün toplumumuzu ilgilendiriyor. Hepimizin ciddi şekilde bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor. Kullanım yaşının 12 -13 yaşlara kadar gerilediği noktasında gerek Valilik gerekse Kaymakamlık kayıtlarında bilgiler edindik. Bu çok üzücü bir durum. Bu çerçevede hassasiyet gösterip zaman ayırdığınız için hepinize çok teşekkür ederim.” dedi.
 İlçe Başkanı Abacı’nın ardından MK Pera Klinik Kurucusu Özel Eğitim Uzmanı Murat Kudret “Uyuşturucu ile mücadele kapsamında toplumsal bir duyarlılık geliştirmek, siyaset üstü ve gelecek görüş açısıyla hareket etmek hayati öneme sahip bir konu olmaya devam ediyor. Çünkü dünya ölçeğinde, oransal olarak uyuşturucu madde kullanımında düşüş yaşanırken Türkiye’de belirgin bir artış olduğu gözleniyor.  Ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren, herkese mutlaka bir şekilde değen bu konu, yalnızca devletimizin değil, toplumun her kademesinin de yakından ilgilenmek zorunda olduğu bir konu. Uyuşturucu madde kullanımının yaş gruplarına oranına baktığımızda 18-29 yaş aralığı uyuşturucu madde kullanımı açısından en yaygın yaş aralığı olduğu görülüyor. Bu da toplumun en dinamik kesiminin kırılmanın eşiğinde olduğunu ve bize ülkenin geleceğinin tehlikede olduğunu gösteriyor. Samandağ açısından durum, ülke ortalamasının biraz üstünde bir eğilim seyretmeye başladı. Geçmişte Türkiye’nin en dinamik, en hareketli ilçelerinden biri olarak değerlendirilen Samandağ’ımızın neden uyuşturucu madde kullanımında öne çıkmaya başladığını hep beraber irdelememiz gerekiyor. İlk bakışta görebileceğimiz somut durumlar var: Samandağ’da her renkten siyasi partiye ilgi azaldı, sportif faaliyetler azaldı, her türlü kültür sanat etkinliği azaldı. Bu etkinliklerin kurumsal yapıları da büyük ölçüde kapandı ya da etkinliği bir şekilde zayıfladı. Suriye sınırının ticarete açık olduğu zamanlardaki gibi bir ticari hareketlilik de olmadığından günlük yaşamda ciddi bir atalet ve çürüme söz konusu. Okul yıllarında soru çözmeye koşulmuş genç, başarısızlık durumunda bunalıma düşebiliyor. Yüzüne tüm kapıların kapatıldığı işsiz genç benzer bir bunalımı paylaşıyor. Müdahale edemediğimiz durumlarda uyuşturucu batağına sürüklenmek yüksek bir ihtimal haline geliyor. Biz de MK PERA Klinik ailesi olarak bu gidişe dur demek için elimizi taşın altına koyduk. Uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili çok kapsamlı bir çalışmanın ilk adımı olarak ilçemizdeki tüm siyasi partilerin merkezlerine bir ziyaret gerçekleştirdik. Madde bağımlılığıyla ilgili sosyal sorumluluk projemizi anlattık ve görüşmelerimiz sonucunda iş birliği kararı aldık. Madde bağımlılığıyla ilgili sosyal sorumluluk projemizi anlattık ve görüşmelerimiz sonucunda iş birliği kararı aldık. Proje kapsamında her türlü desteklerini sunacaklarını ve her adımda işbirliği içerisinde olacaklarını belirten; CHP Samandağ İlçe Başkanı Sayın Turgay Abacı desteklerini sunmuş ve ilk somut adımı atarak İlçe yönetimi ve üyelere duyurusunu yaparak, farkındalık yaratma adına panel organize etmiş ve ilk toplu bilgilendirme oturumunu gerçekleştirmiş olduk.” dedi.
Uzman Psikolog Hasan Abacı “Ben Lise eğitimimi Samandağ’da gördükten sonra Amerika’ya gittim. 11 yıl boyunca orada kaldım. Uzmanlık alanım bağımlılık üzerine. Murat hoca çok güzel bir projeyle geldi. Bu projenin ardından temelli olarak Samandağ’ına döndüm. Çünkü hep eleştiriyoruz, fikir sunuyoruz ama hiç elimizi taşın altına koymuyoruz. Bu anlamda elimi taşın alına koymak istedim. Öncelikle buradaki herkesin bağımlı adayı olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz olaya bu şekilde yaklaşıyoruz. Bağımlı olan kişilerin önce neden bağımlı olduklarını saptıyoruz. Tedavisinde ise iki yöntem vardır. İlaçla tedavi ve psikolojik tedavi. Uyuşturucu kullanan kişiler sadece fizyolojik olarak değil, psikolojik olarak da zarar görüyorlar. Biz daha çok psikolojik kısmını değerlendireceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Amaçlarının özel çocukları ve ailelerini çok geç olmadan saptamak olduğunu ifade eden Özel Eğitim Uzmanı Nesrin Nural “Samandağlıyım. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversiteyi Hatay’da tamamladım. Yaklaşık 10 yılımı İstanbul’da özel çocuklarla beraber geçirdim. Özel Alan Öğretmeniyim. Bu süreç içerisinde zihin, disleksi, otizm ve bunun gibi farkı gelişen çocuklarla çalıştım. Bu meslekte gördüğüm tek şey erken tanı ve teşhisin çok önemli olduğudur. Amacımız zaten farklı gelişen bireyler ve aileleriyle hiç vakit kaybetmeden bir araya gelmek.” ifadelerine yer verdi.
Yetişkinlikteki birçok sorunun aslında çocukken başladığını ve tedavi edilmesi gerektiğini belirten Klinik Psikolog Hayat Boğday  “Bende Samandağlıyım. İstanbul’da psikoloji okuduktan sonra uzmanlığımı da Klinik Psikoloji alanında yaptım. Şuanda çocuklar, gençler ve ailelerle çalışıyorum. Ancak biz ailelerle çalışmayı çok önemsiyorum. Çocukların ve gençlerin fiziksel sağlığı kadar psikolojik sağlığının da çok önemli olduğu düşünüyorum. Çünkü yetişkinlikteki birçok sorun aslında çocukken başlıyor. O yüzden biz bunu ne kadar erken fark ederiz ve tedavi ederiz o birey için çok hayati derecede önemli olur.” Dedi.
CHP İlçe Başkanı Abacı; “Klinik kurucumuz Murat bey ve uzmanlarımızın üstüne basa basa söyledikleri çok önemli bir şey var. Erken tanı ve tedavi. Başka ülkelerde bu bilinç oluşmuş durumda ancak maalesef İlçemiz bu şekilde düşünmüyor. Psikoloğa gidersem beni deli sanırlar düşüncesinden kurtulmamız gerekiyor. Çünkü bu düşüncelerin hiçbiri sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığından daha önemli değil. Bizim bu kültürü Samandağ’ında oturtmamız gerekiyor. Bizim bu konuda dinamikleri harekete geçirmemiz gerekiyor. Düşünebiliyor musunuz bir klinik ekibiyle beraber İlçemize geliyor. Ve bu işte gönüllü olduklarını ifade ediyorlar. Bu gerçekten inanılmaz anlamlı bir hareket. Ben bu çerçevede Murat hocayı bütün ekibini samimi anlamda canı gönülden kutluyorum. İnşallah biz üyelerimize ayrı bir bilgilendirme yapacağız. Burada bilinçli muhtar arkadaşlarımız ve vatandaşlarımız var. Onlarda bu konuda bizlere yardım edeceklerdir. Bence Pera Klinikle beraber bu algıyı yıkacağız.” dedi.
Konuşmaların ardından MK Pera Klinik ve CHP İlçe örgütü arasında işbirliği protokolü imzalandı.
 

Editör: TE Bilişim