İlçemizde yaşanan susuzluk sorununa çözüm olması amacıyla Büyük Karaçay Barajı üzerinden verilecek olan içme suyu tesisinin açılışı törenle gerçekleştirildi.
Törene; TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Ak Parti Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Kırıkhan Belediye Başkan Ayhan Yavuz, Ak Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, Ak Parti Samandağ İlçe Başkanı Semir Özdemir, Ak Parti Samandağ Koordinatörü Hasan Arslan, MHP İlçe Başkanı Hikmet Külahlı, Muhtarlar Derneği Başkanı Mahir Cebburoğlu, DSİ 6. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, Oda Başkanları, Daire Amirleri, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
ÖZDEMİR: SAMANDAĞ'IN KADERİNDE VE TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ
Törenin açılış konuşmasını Ak Parti Samandağ İlçe Başkanı Semir Özdemir yaptı.
İlçe Başkanı Özdemir, törene katılan herkesi selamlayarak konuşmasında “Bugün mutlu ve kutlu bir gün. Bence bugün mübarek bir gün. Samandağ'ın kaderinde ve tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Düşünün ki bir evde ihtiyacımızı karşılayacağız ama suyumuz yok. Hayatın olmazsa olmazı sudur. Su olmazsa hayatın tadı da yoktur. Allah hiç kimseyi suçsuz bırakmasın. Ben bu yüzden mübarek bir gün diyorum. Hizmet kimden gelirse gelsin Allah herkesten razı olsun. Bugün bu hizmeti Samandağ’ a biz kazandırdığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere DSİ Genel Müdürlüğü'ne bölge müdürlerimize Hatay’ımızın çok değerli milletvekillerine,  çok değerli kaymakamımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. İfade etmeden geçemeyeceğim ama Samandağ ile ilgili herhangi bir sorun olduğunda geldiği günden bugüne kadar benim çalışmaktan da gurur duydum Hatay benim kişisel sorunum ve meselemdir diyen Sayın vekilimiz Hüseyin Yayman’a bir Samandağ olarak çok teşekkür ediyorum.
Biz bu tabelayı boşuna asmıyoruz her zaman hizmet yapıp bu tabelanın asılmasını sağlayacağız. Konuşmayı değil iş yapmayı severiz. Samandağ’ a hayırlı olmasını diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” ifadelerine yer verdi. 
ERYILMAZ: UMARIM BU TESİS SORUNUMUZA KALICI BİR ÇÖZÜM GETİRİR
Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, törende yaptığı konuşmada “Önemli bir tesisimin açılışını gerçekleştiriyoruz. Su hayattır, candır.  Susuz bir hayat düşünmek zaten mümkün değil ama günümüz dünyasında kaynaklarımızı o kadar çok çabuk tüketiyoruz ki onun için kaynaklarımıza, suyumuza sahip çıkmak ve ona göre kullanmak zorundayız. Samandağ’ın dört tarafı suyla çevrili ama ne yazık ki uzun zamandır biz Samandağ olarak susuzluk çekiyoruz. Umarım bu tesis bizim bu sorumuza kalıcı bir çözüm getirir. Yalnız Sayın bakanım ve yetkililer de hazır buradayken şunu da söyleyeyim Bizim Samandağ verilecek olan suyun borularının yetersiz kalma ihtimalinin olduğundan bahsettiler. Hani yaptık testi açtık, vatandaşlarımıza da umut dağıttık.  Ama bu yetersiz kalacaksa, yine aynı sıkıntılar yaşanmaması adına bu konunun tekrar konuşulmasını ve incelenmesini rica ediyorum. Bu tesisin kurulmasında, bu aşamaya gelmesinde emeği geçen bütün mülki amirlerimize, çalışan işçilerimize Devlet Su İşleri Müdürü ve yetkilerine ben Samandağ Belediye Başkanı olarak teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum. Bu tesisin ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Şunu da ifade edeyim Karaçay Barajından sadece Samandağ’a değil, Defne ve Antakya ilçelerimize de su veriliyor. Hatta şu eleştiri de yapıldı Samandağ’ın içerisinde kurulmuş bir barajdan niye Samandağ’a su verilmiyor diye. Defne’ye, Antakya’ ya 2 yıl önce bağlandı. Biz yeni yeni bu sudan hakkımızı alacağız. Geç oldu önemli değil. Biz yine de teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun, hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
İlçe Kaymakamı Murat Kütük; törende yaptığı konuşmada; herkesi selamlayarak  “Öncelikle su medeniyettir. Tarihin en eski medeniyetleri hep su kenarlarında kurulmuştur. Bugün Mısır’ da Nil Nehri kenarında, Fırat- Dicle arasında Mezopotamya’ da da olduğu gibi bütün eski medeniyetler su kenarında kurulmuştur. Bu bize suyun ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor özellikle yaşamış olduğumuz kuraklık, önümüzdeki dönemlerde bizi bekleyen küresel ısınma. Bizlere suyun ne kadar kıymetli, ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Biz bu şekilde nice Karaçay barajları ile sularımızı depoluyoruz. İnşallah o günlere hazırlıklı olacağız. Bizler bir ırmaktan abdest alıyorsanız bile tasarrufa dikkat edin diyen sevgili peygamberimizin ümmetiyiz. Bu sebepten dolayı suyun kıymetini bilmemiz gerekir. 
Bugün biz burada içme suyu kısmını hizmet alıyoruz. Ama Karaçay Barajımız hem sulama suyu, hem içme suyu hem de hidroelektrik Santrali olarak Samandağ’ımıza, Hatay’ımıza, ülkemize hizmet verecek.
Bugüne kadar Samandağ’ ın yaşamış olduğu su sıkıntısını biz de Samandağ'da yaşayan biri olarak beraber yaşadık, beraber gördük. bu hizmetin gelmesini emeği geçen burada çalışan bütün işçilerimize bu hizmeti getiren bütün yöneticilerimize, bu hizmetin gelmesine vesile olan bütün siyasetçilerimize Samandağ adına şükranlarımı, teşekkürlerimi sunuyorum. Özellikle Sayın Milletvekilimiz Hüseyin Bey’e, biliyorum Samandağ’ın bütün sorunlarıyla ilgileniyor. Samandağ adına teşekkür ediyor, herkesi saygıyla selamlıyorum. Allah utandırmasın. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerine yer verdi.
DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ GÖKÇE: BU TESİSİN BEDELİ YAKLAŞIK 1,5 MİLYAR TL
DSİ Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe,  “Bugün gölgesinde durduğumuz Büyük Karaçay Barajı başta Sayın cumhurbaşkanımızın, özellikle su ve su işlerine verdiği kıymetin sembolik değeri olarak, bütün Türkiye sathında olduğu gibi Samandağ ilçemizde de heybetiyle yükseliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız son dönemde hem içme suyu hem de gıda arzıyla alakalı ihtiyaçların karşılanması için bir seferberlik başlatmış durumdadır. Bu noktada görev yetkisi bulunan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne, özellikle bölge müdürlüğümüze çok büyük destekte bulunuyor, bunu görüyor ve hissediyoruz. Bugüne kadar yapmış olduğumuz bu tesisin bedeli yaklaşık 1,5 milyar TL. Sadece Büyük Karaçay Barajı Antakya içme suyu, Samandağ hattı, arıtma tesisi. Bu gün bu tesisleri yapıyoruz desek 1,5 milyar lira para harcayacağız. Su bir medeniyet. Su; öncelikle paylaşmanın, birlikte yaşamanın alt başlığı olduğunu ve temizliğin, imanın birbirimizle olan münasebetlerinde su gibi olması gerektiğinin bir karşılığıdır. Biz de kurum olarak bugüne kadar su işiyle uğraştık. Ecdadımızın, büyüklerimizin dediği gibi Su gibi aziz olalım, su gibi kuvvetli olalım. Sayın vekillerim ben buraya geleli aşağı yukarı bir buçuk ay oldu. Sayın vekillerim kendileri Hatay projeleri ile ilgili Gece gündüz demeden çalışıyorlar, bize ulaşıyorlar. Karşılıklı olarak taleplerimizi iletiyoruz onlar da bize destek vereceği noktaları görüşüyoruz. Hatayımız’ın her ilçesine ciddi hizmetler sağlamak için gayret sarf ediyoruz. Ben başta Sayın Cumhurbaşkanımıza burada bizlerle bulunan ve bu teslim hizmete geçmesine faydası bulunan herkese, kurum personelime, çok teşekkür ediyorum hayırlı uğurlu olsun. Su gibi aziz olun diyorum.” dedi.
YEŞİLDAL: BİZ SAMANDAĞ’I SÖZDE DEĞİL ÖZDE SEVİYORUZ
Bölge Müdürü Gökçe’ nin ardından Ak Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, konuşma yaptı. Yeşildal, konuşmasında Belediye Başkanı Eryılmaz’ın endişesine cevap verdi, Hatay Büyükşehir Belediyesini eleştirdi. 
İl Başkanı Yeşildal, konuşmasında “Önümüzdeki 50 yılda su sorununu ortadan kaldıracak projenin açılışı için buradayız. Samandağ’ımıza hayırlı uğurlu olsun Samandağ belediye başkanımız kendisine teşekkür ediyoruz parlamentoda daha önce birlikte çalıştık. Şu anda da bu mutlu günde aramızda. Tabii süreci de ifade etmek gerekiyor, haklı olarak belediye başkanımız şunu ifade etti bu tesis çok ciddi bir yatırım.  Sayın Cumhurbaşkanımızın tüm Türkiye'de olduğu gibi Hatay'daki özellikle baraj projeleri ile ilgili sulama ve içme suyu temininde kullanılacak bu eserin ortaya konulmasında ciddi bir emek var. Karaçay barajımız 2 yıldır Antakya ve Defne'de su temininde bulunuyor günlük 70.000 Metreküp Çağlayan su kullanıyor. Ancak bugün 2 yıl sonra Samandağ verildi, bu hepimiz için üzüntü verici. Ama bunun nedenini de sormak gerekiyor. Bu tesislerin yapılabilmesi için yer tahsisinde bulunulması gerekiyordu. 2016 yılından 2022 yılına kadar Büyükşehir Belediyesi ile çok sayıda yazışmamız olmasına rağmen DSİ’ye yer tahsisi gerçekleştirmediği için bu testler ancak bugün bitirilebildi. Bu hizmetleri biz yaptık ancak anahtar teslim Hatay Büyükşehir Belediye verilecek ve işletmeciliğini de HBB yürütecektir. Hatay'ın maalesef 15 ilçesinde su problemleri ile uğraşıyoruz. Çünkü içme suyu temininde bana göre Hatay Büyükşehir Belediyesi çok ilkel yöntemleri benimsemektedir buradan bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Hatay Büyükşehir ve Hatsu bu tür Tesisleri üretmekle yükümlüdür. Hadi üretemiyorsa DSİ ve hükümet yetkilileriyle işbirliği yapmak suretiyle şehrin 15 kentinde temin edebilecek projeler üzerinde çalışmalıdır. Vatandaşlarımıza içme suyu temin edebileceğimiz her türlü projeye sonsuz desteklerimiz sürecektir. Tekrardan kıymetli başkanımız Refik Beyin olmasını ihtimal verdiği durumun olmayacağı kanaatindeyim. Eğer mevcut hat yeterli gelmezse daha büyüğünü ve yenisini de yaparız biz Samandağ halkına sözde değil özde seviyoruz. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” ifadelerine yer verdi.
TOPAL: HATAY HEPİMİZİN SEVDASIDIR
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, yaptığı konuşmada “Halka hizmet hakka hizmettir. Hangi siyasi parti temsilcisi olursanız olun gölgesinde yaşadığımız Şanlı bayrağımız hepimizi kutsaldır. Bu anlamda Hatay'da hepimizin sevdasıdır. Az önce Sayın Yeşildal'ın da dediği gibi milletvekilleri günün geldiğinde sert bir şekilde Meclisi tartışmalarına rağmen Hatay için bir araya gelebiliyoruz ve sorunları birlikte çözebiliyoruz . Bizler muhalefet olarak Hatay'ın eksiklerini söylemeye devam edeceğiz ama eksikleri giderilme konusunda da siz değerli milletvekili arkadaşlarımızın gelişimleri ve şu anda barajın açılışını yapmamız gerçekten çok anlamlı kıymetli. Ben Karaçay Barajı'nın açılmasında Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.
Milletvekili Topal'ın ardından konuşan AK Parti Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik Karaçay Barajı'nın Hatay halkına hayırlı uğurlu olmasını dilerken bu hizmeti Hatay’a kazandıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.
YAYMAN: HATAY İÇİN CUMHUR İTTİFAKI OLARAK ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Törenin son konuşmasını Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman gerçekleştirdi. Yayman, konuşmasında Samandağ’a kazandırdıkları ve kazandıracakları hizmetleri anlattı. Yayman, barajın 1 milyar liraya mal olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ve DSİ Genel Müdürüne teşekkür etti.  Yayman, konuşmasında “Büyük Karaçay Barajı anlatmakla faydaları tükenmeyecek bir barajdır. Bu baraj Samandağ ovasının sulama ihtiyacını karşılayacak, ovamızı taşkınlardan koruyacak,  makinaların çalışmasına vesile olacak, içme suyu sağlayacak, elektrik üretecek ve Samandağ'ın Abant’ ı olacak. Bu hizmette Parti siyaset söz konusu değil bu baraj ilçelere su taşıyacak. Adem Başkan dedi biz Samandağ’ sözde değil özde seviyoruz. Ben birkaç hatırlatma yapmak istiyorum Samandağ Antakya duble yolu 27 kilometredir. Çevlik’teki karakoldan başlayıp köprüye kadar olan bağlantı noktası 11 kilometredir. Yani biz şunu söylemeye çalışıyorum. Biz dersimize çalışıyoruz. Allah nasip ederse Hatay için önümüzdeki dönem de Cumhur ittifakı olarak çalışmaya devam edeceğiz. Bu yolu başkan Eryılmaz çok iyi biliyor. Bu 4.ihale İnşallah bu halimiz iptal edilmeyecek Evet bu konuda hep Söz verdik ama maalesef engeller çıktı adam konkordato ilan ederse, bunun Yayman ile Yeşildal ile ne ilgisi var.
Semir Başkanın sürekli ifade ettiği konu Samandağ'da Fen Lisesi konusu Biz Samandağ'ın Fen Lisesi getirdik. Allah mahçup eylemesin Mevlüt Amca burada Allah ondan razı olsun Samandağ’a Fen Lisesi yapmak için çok büyük bir hayırda bulundu. Serkan vekilim sormadı ama ben onu da söyleyeyim Samandağ da Devlet Hastanesi Hatay'ın en güzel hastanesi, 200 yataklı bir hastane. Sadece şunu izah etmek istiyorum kavşaktaki binaların kamulaştırması için tam 20 milyon para verdik. Türkiye Cumhuriyeti devletimizin Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla bu hizmetleri yapabildik. Bir kez daha cumhurbaşkanımıza sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz.
“%94 OY VERDİĞİNİZ BÜYÜKŞEHİR SAMANDAĞ’A NE YAPTI?”
Arsuz yolundan kimse bahsetmedi 2018-2019'un Korona şartlarında Samandağ Arsuz yolu Hatay'ı İnci gerdanı gibi sardı. Bu da Samandağ’a hayırlı olsun. Samandağ Kültür Merkezi yapıldı diğer ilçelerde yok. Bunlar yapılan şeyler.
Peki yapacaklarımız öncelikle Samandağ’ a içme suyunu biz getirdik kendisi bize teşekkür etmedi ama Samandağ’ a kazandırdıkları Atatürk Sahil Parkı hayırlı uğurlu olsun başkanımız Refik Eryılmaz'a teşekkür ederiz. İnşallah Samandağ’a Hz Hızır türbesinden başlayıp çok güzel bir millet bahçesi yapacağız. Samandağ’a  bir Turizm Fakültesi açacağız. Bürokrasi biraz yoruyor ama inşallah Samandağ’ a güzel bir hükümet konağı yapacağız.  Biz Ak Parti olarak bunları bu şehre yaptık da %94 oy verdiğiniz Büyükşehir Samandağ’a ne yaptı. değerli arkadaşlar ben bunları söz olsun diye konuşmuyorum. Bizim 15 ilçeyi ayırmadan bir hizmet Sevdamız var, hizmet yarışımız var.  Allah nasip ederse önümüzdeki dönemlerde de hizmetlerimiz devam edecek. Ben her zaman söyledim su petrolden daha önemli. Önümüzdeki dönemlerde su savaşları olacak bunun için biz şimdiden Karaçay’ ın suyunu Samandağ’a getirdik Refik Başkan hiç endişe etmesin. Eğer bir sorun olursa biz Hatay hemşerilerimizin hizmetinde olmaya devam edeceğiz. Bu eserin ortaya çıkmasında çok büyük emeği olan DSİ bölge müdürümüz şube müdürümüz olmak üzere işçisinden mühendisine kadar Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz zamanında içme suyumuz, Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
Konuşmaların ardından Samandağ’a verilecek suyun baraj kapakları açıldı.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim