Son dönemde gıda, elektrik, doğal gaz ve akaryakıt başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinde yaşanan zam yağmuru orta ve alt gelir grubundaki vatandaşların gelirlerinin erimesine yol açtı.
2021 Aralık ayı itibariyle kurlardaki ve enflasyondaki hızlı yükselişin ardından geçtiğimiz yıl 'ben buradayım' diyen, yıl sonuna doğru da yoğun bir şekilde hissettiğimiz ve    
 bu yılın ilk aylarından bu güne kadar vatandaşın canına tak eden, birçoğumuzun gelecek hayallerini söndüren ekonomik kriz ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sorunun çözümü için son olarak geçtiğimiz Perşembe günü yeni bir ekonomik paket açıklandı.
Bakanlık, sadece gerçek kişilere sunulmak üzere gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edileceğini, talep toplama işleminin 15 Haziran'dan itibaren yapılacağını açıkladı. Amacın bireylerin tasarruflarını Türk Lirası varlıklarda tutmasının teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi olduğu vurgulandı.
Biz de bu alınan bu kararın etkileri ve Samandağ’ da piyasaların durumu ile ilgili Samandağ Kuyumcular Birliği Başkanı ve Cumhuriyet Kuyumcusu Sahibi Fevzi sakallı ile görüştük.
Kuyumcular Birliği Başkanı Fevzi Sakallı’ya; piyasalarda ilk tepki olarak altın ve dövizde yaşanan yükseliş, akaryakıt fiyatlarında devam eden artışı sorduk.
Kuyumcular Birliği Başkanı Sakallı, altın ve dövizi birbirine karıştırmamamız gerektiğini belirterek “Altın dünya’ da işsizlik, enflasyon ve bu tip şeylerden beslenir. Altın ayrı bir enstrüman, döviz ise ayrı bir enstrüman. Bu vesileyle altının çıkışını biz önümüzdeki dönem uzun vadede çok daha ilerde bekliyoruz. Kısa vadede altının düşeceği de yok. Döviz kuruna gelince şu anki açıklanan ekonomik paket olan enflasyon korumalı devlet garantili bono henüz piyasaya sürülmedi, sürüldüğü takdirde benim kişisel düşüncem dolar da aşağı yönde bir seyir izleyerek düşecek. Özellikle açıklanan bu ekonomik paket ile Doların 15 TL’ ye kadar düşmesi bekleniyor.” dedi. 
Vatandaşların da bu durum karşısında çok kararsız olduğunu vurgulayan Sakallı, “ Vatandaş Dolar alayım mı, satayım mı bilemiyor. Biz de tam olarak bir şey diyemiyoruz. Uzmanlar da net bir şey diyemiyor. Yani şimdi biz Dolar düşecek diyoruz ama bakarsınız artı başka bir şey olur. Gündemde Suriye’ ye bir harekat var, bunun gibi şeyler Dolar’ın seyrini olumsuz etkiler ve yükselişine neden olur. Ama normal şartlarda şu anda Dolar’ın düşmesi lazım.” dedi.
İlçemizde yaz mevsiminin düğün sezonu demek olduğunu ve insanların alım gücü ile ilgili sorumuza Sakallı “İnsanların alım gücü düşük ve bu aşamada da bu devam edecek. Müşterimiz aynı müşteri giden gelen aynı insanlar ama alım gücü gittikçe düşüyor. Eskiden insanlar düğün yapacağı zaman yüzükler, künyeler, takımlar alırdı. Şimdi iki yüzük bir tektaşı anca alıyor. Yani önceden düğünlerde alınan altın için söylüyorum %70 oranında bir düşüş var.” dedi. 
Ekonomik paketin doların düşünde etkisi olacağını belirtmiştiniz “Bunun piyasalara etkisi olacak mı?” sorumuza,  Sakallı “Kalıcı olursa piyasaya mutlaka etkisi olur. Mesela petrol ürünlerinin fiyatları da bir nebze de olsa bundan etkilenerek düşer. Ne zaman ki enflasyon korumalı bono piyasaya sürülürse durum o zaman netleşecek. Ne gibi bir getirisi olacak insanlar bunu bekliyor.” dedi.
Daha önce ekonomide iyileşme ile ilgili “Kur Korumalı Mevduat Hesabı” ile ilgili adım atıldığını belirtmemiz üzerine Sakallı “ O sistemin bazı artılarını yanı sıra eksileri vardı ve insanlar net olamadıkları için de soğuk yaklaştı. Ama mevcut şu anda piyasaya getirilmek istenen bono düşündüğümüz gibi olursa elinde döviz tutan insanları bankaya çekerek TL’ ye dönüştürmelerini sağlar.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim