Samandağ Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Refik Eryılmaz Başkanlığında Belediye Hizmet Binası Toplantı Salonunda gerçekleşti.
2022 yılının son Belediye Meclis toplantısında 6 gündem maddesi ve Belediye Başkanı Refik Eryılmaz tarafından sunulan iki önerge karara bağlandı.
Samandağ Belediye meclis toplantısına belediye meclis üyelerinin yanı sıra Muhtarlar Derneği Başkanı ve Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Mahir Cebburoğlu ile belediyenin bazı birimlerinde görev yapan personellerin de toplantıyı izlediği gözlemlendi. 
Meclis toplantısında gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce ayrıca geçtiğimiz günlerde yayımlanan Samandağ Belediyesinin 2021 yılını kapsayan Sayıştay Raporunda yer alan bulgular bölümü okundu.
Ardından gündem maddeleri ve önergelerin görüşülmesine geçildi. Toplantıda; bir önceki meclis tutanak özeti görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. 07.11.2022 tarih ve 83 sayılı meclis kararı ile İmar Komisyonuna havale edilen ilçemiz Kuşalanı Mahallesinde bulunan 3744 no’ lu sokağın yol boyu ticaret olarak teşekkül etmesi ile ilgili komisyon raporu okundu ve oy birliğiyle kabul edildi.
Hatay 1. İdare Mahkemesinin 2022/40 Esas sayılı ve 2022/1640 Karar sayılı dosyası ile ilgili verilen kararın yerine getirilmesi amacıyla; Belediye ve bağlı kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik esasları çerçevesinde 1 adet 8 Dereceli Sosyolog kadrosunun ihdas edilmesi ve ücretinin 657’ye tabi memurların taban ücret üzerinden ücretlendirilmesi oy birliği ile kabul edildi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 21.10.2022 tarih ve 4839028 sayılı yazısına istinaden 17.04.2022 tarih ve 31812 sayılı resmi gazetede yayınlanan Belediye ve Bağlı bağlı kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte yapılan değişiklik ile “ İklim değişikliği ve sıfır atık müdürlüğü” kurulması zorunlu hale getirilmiştir. 1. Dereceli İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kadrosunun ihdas edilmesi oybirliği ile kabul edildi.
İlçemiz Çanakoluk Mahallesi’nde bulunan, mülkiyeti Ahmet Kara’ya ait 346 parsel sayılı taşınmazda çok amaçlı salon yapmak ve yapılacak olan salona “ Samandağ Belediyesi Haydar ve Hasan Kara” adını vermek koşuluyla parsellerinin tamamını bedelsiz olarak belediyeye bağışlama talebi görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.
Belediye Meclisinin Ocak 2023’te yapacağı toplantının 5 Ocak 2023 Perşembe günü saat 15:00’ da yapılması oy birliğiyle kabul edildi. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz verdiği iki önergenin görüşülmesinden önce son kez olduğunu belirterek Samandağ Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili açıklama yaptı.
Başkan Eryılmaz, açıklamasında sanayi sitesi üzerinden çok kirli bir politika izlendiğini, kamuoyunun çok ciddi anlamda yanıltıldığını, karalama ve algı operasyonu yapıldığını belirterek “ Biz daha önce açıkladık bütün sanayi sitesi esnafını korumak için elimizden gelen her şeyi yaptık. Seçildiğimiz günden bu güne bütün bu enflasyona, hayat pahalılığına, fiyatların artmasına rağmen biz esnafımız zarar görmesin, zor durumda diye kiralarına zam yapmadık. Bu tek başına bizim esnafımıza verdiğimiz değerin açık bir kanıtıdır. Ama gel gör ki biz bu kadar hassas davranmışken, esnafımıza katkı sunmuşken, esnafımız üzerinden kendine rant sağlayan, bir rant çıkar çemberi oluşturan bir arkadaşımız belediyeden 2bin liraya kiraladığı dükkanı esnafımıza 6 bin, 10 bin, 12 bin, 14 bin gibi bir rakamla kiraya veriyor. Kayıt açıklanmıyor, ‘ne kadar aldınız bu güne kadar bu esnaftan’ diye soruyoruz. Tık yok. Belediyeden 2 bin liraya kiraladığı dükkanları o çok sevdiği, çok savunduğu esnafa ne kadar koparabilirse adamına göre kira alacak. Yani yılda 200 bin lira para verecek, cebine 600- 700 bin lira koyacak ondan sonra çıkıp diyecek ki Başkan bizi mağdur ediyor. Sevgili Samandağ halkı siz bu çıkar çarkına okey diyor musunuz? Vatandaşımızın, belediyemizin bu şekilde mağdur edilmesini doğru buluyor musunuz?” dedi. Başkan Eryılmaz konuşmasına, “amcasının oğlu için, yıkacak” sözlerine de; bahsedilen kişinin akrabası olmadığını, 3. 4. Dereceye kadar kan bağı olmadığını, soyadı Eryılmaz olan bir arkadaşı olduğunu ifade ederek,” Velev ki akrabam olsa, kendi ödediği, Samandağ halkının ödediği vergilerle yapılmış bir sanayi sitesinden kiralık dükkan talebinde bulunma hakkı yok mu; bu suç mu?” dedi. Eryılmaz “Dükkanları başınıza yıkacağım demişim bunu ispat etmezse namerttir, yalancıdır, müfteridir. Ki öyledir zaten.” dedi. Ayrıca dükkan talep eden kişinin başka dükkan kiraladığını ve sanayi sitesinde 200 bin lira talep edildiğini sözlerine ekleyen Başkan Eryılmaz, CİMER şikayeti yapan kişinin meclis toplantısı öncesi meclis üyeleriyle görüştüğünü ve belediyeye el yazısı ile baş vurduğunu da söyledi. 
Hiçbir esnafın mağdur edilmeyeceğini söyleyen Eryılmaz, sanayi sitesi esnafını Belediyeye davet ettiğini, meclis üyeleriyle beklediğini ne yapmak istediklerini söylemek için yapılacak görüşmeye sadece bir esnafın katıldığını söyleyerek “Diğerleri birileri tarafından tehdit edilmiş, belediyeye gelemiyor. Bu kadar acıklı bir durum var. Bu esnafımızın rant- çıkar çetesinden kurtaracağız.” dedi. Mağdur olduğunu düşünen bir esnaf varsa basının önünde kendisini dinleyeceğini ve mağduriyeti varsa kendi cebinden karşılayacağını ve kendisinden de özür dileyeceğini söyleyerek” Bizim amacımız dükkan yıkmak, birilerini işyerinden tahliye etmek değil. Yaptığımız tek şey, CİMER şikayeti ve dışarıdaki esnafın yapmış olduğu şikayetle ilgili işlem yaparak ilgili birimlere cevap vermektir.” dedi.
Belediye Başkanı Refik Eryılmaz tarafından meclise sunulan iki önerge görüşüldü. Verilen önergeler; Samandağ Belediyesi tarafından yapılacak olan rekreatif amaçlı açık spor tesisi projesiyle ilgili ortak geliştirme ve yatırım için Hatay Büyükşehir Belediyesi ile protokol yapılması için Belediye Başkanına yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. 
17.04.2022 tarih ve 31812 sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına dair Yönetmelik Esasları çerçevesinde yapılan değişikliğe istinaden 5. Dereceden 3 adet Mühendis kadrosu, 6. Dereceden 3 adet çözümleyici kadrosu, 7. Dereceden 4 adet tekniker kadrosu, 7. Dereceden 1 adet Sosyal Çalışmacı Kadrosu, 7. Dereceden 4 adet programcı kadrosu ile daha önce 9. Dereceden ihdas edilmiş olan 9 adet memur kadrosunun iptal edilerek yerine 6. Adet 9. Dereceden memur kadrosu ihdas edilmesi, 5. Dereceden ihdas edilen 3 adet memur kadrosunun iptal edilerek yerine 6. Dereceden 3 adet eğitmen kadrosunun ihdas edilmesini ve ihdas edilen 1 adet psikolog, 1 adet Peyzaj Mimarı ve 1 adet teknisyen kadroları dahil olmak üzere tam zamanlı sözleşmeli olarak çalıştırılacak personellerin tam zamanlı olarak çalıştırılmasına ve maaşlarının 657’ ye tabi memura verilecek ücretin taban ücretten ödenmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim