Tahsin Demir, Son Yolculuğuna Törenle Uğurlandı Tahsin Demir, Son Yolculuğuna Törenle Uğurlandı

İskenderun Teknik Üniversitesi'nde doktora çalışmalarını sürdüren, Erginer Mühendislik firması kurucusu İnşaat Yüksek Mühendisi İbrahim Erginer, deprem şiddeti ve büyüklüğü hakkında bilgi verdi. 
İnşaat Yüksek Mühendisi Erginler, depremin büyüklüğünün şiddeti ile aynı anlama gelmediğini belirterek, açıklamasında  “Deprem büyüklüğü, depremin kaynağında çıkan enerjiyi ifade eder. Ancak deprem şiddeti, depremin herhangi bir noktadaki etkisini ifade eder. 
Bunu bir örnekle açıklayalım… 06.02.2023’te yaşadığımız deprem felaketi Kahramanmaraş merkezli bir depremdi ve 04:17’de gerçekleşen depremin büyüklüğü 7.7 olarak açıklanmıştı. Ancak Hatay Antakya’da bu depremin şiddeti 9.8 olarak hesaplandı. 
Depremin yıkıcılığında ve şiddetindeki en önemli etken depremin ivmesidir. Deprem ivmesini, deprem dalgalarının zaman karşısındaki hızının artması olarak tanımlarız. Dolayısıyla deprem ivmesi, deprem anında zeminin sarsılma miktarını ifade eder. Zeminin sarsılma miktarı ise binaların dayanımının aşılmasına etki eden en önemli faktördür. 
Deprem ivmesi ne kadar büyük olursa binaların alacağı hasar da o kadar büyük olacaktır. Depreme dayanıklı binalar yapmak için deprem ivmeleri göz önünde bulundurulmalı ve projeler bu doğrultuda hazırlanmalıdır.   "ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları