Atatürk Mahallesi Meclis Girişimi Toplantısı Yapıldı Atatürk Mahallesi Meclis Girişimi Toplantısı Yapıldı

6 Şubat Samandağ Deprem Koordinasyonu; Depremin 1. Yıldönümü dolayısıyla yapacakları yürüyüş ve programla ilgili basın açıklaması düzenledi.
 “Unutmayacağız! Affetmeyeceğiz! Hesap Soracağız! MA RIHNA, NIHNA HON!” çağrısıyla Abdullah Cömert Alanında gerçekleştirilen basın açıklamasını Samandağ Deprem Koordinasyonu adına Taylan Görür okudu.
Görür, yaptığı açıklamada “6 Şubat 2023 tarihinde bilim insanlarınca, meslek odalarınca yıllardır öngörülen, tedbir alınmadığı takdirde doğal bir afetin tam bir felakete dönüşeceği konusunda uyarılarla ve kaygılarla beklenen o depremi hepimiz yaşadık! Deprem öncesi konunun uzmanlarının bu haykırışlarını duymazdan gelenler deprem anında enkazın altında kalan binlerce insanın sesine de kulak tıkadı! Bizleri enkaz altında ölüme terk edenler 4. Gün dahi arama kurtarma ekiplerini teçhizatsız gönderenler, 2. Gününde deprem bölgelerinin ihalelerini inşaat şirketlerine paylaştırmıştı, unutmadık! 6 Şubat depreminin birinci yılına girerken yaşadığımız katliam ve mahkum edildiğimiz olumsuz yaşam koşulları devam etmektedir. Katliam devam etmektedir diyoruz çünkü bugün konteynırlarda yanarak can veren çocuklarımız var. En ufak olumsuz hava koşullarında barınma yerlerini su bastığı için elektriğe kapılıp ölen canlarımız var. Asbest ve molozlar yüzünden gelecekte yoğun oranda kanser vakalarının yaşanacağı biliniyor ve bu yüzden diyoruz ki katliam devam ediyor. Depremin üzerinden geçen 286. Günde bile enkaz altından ölülerimiz çıkarılıyor. Bize reva görülen bu sömürü ve ölüm düzeni devam ediyor.  
Bugün kapitalizmin normalini yaşamaya devam etmekteyiz. Barınma, eğitim, sağlık, ulaşım, hijyen konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Hala insanca yaşanabilir alanlarının oluşturulmamasından ve hijyen sıkıntısından dolayı deri hastalıkları ve bulaşıcı hastalıklar devam etmektedir. İlan edilen rezerv alanlar ile yaşam alanlarımıza el konulmakta ve herhangi somut bir proje gösterilmeden tapular hazineye devredilerek demografik yapının da değiştirilmesi tehlikesi ile karşı karşıyayız. Devlet kurumlarının işgal ettiği okullardan dolayı eğitim verilebilecek alanlar yetersiz sayıdadır. Bu durum mevcut sayıdaki okullara sığamayan öğrencilerin eğitimini daha da zorlaştırmaktadır. Ekonomik anlamda ciddi kayıplar yaşayan, çadır ve konteynırda yaşamak zorunda kalan ailelerin çocukları, servis ücretlerinin de yüksek maliyetli olmasından kaynaklı uzun yollar yürümek zorunda kalmaktadırlar. Düzensiz yerel ulaşım hizmetleri bu krizi daha da derinleştirmektedir. Sosyal ve ekonomik olarak bu tablo içerisinde ailelerin, gençlerin ve çocukların psikolojik anlamda gerginlik ve stres yoğunlukları artmakta, bu durum aile içi şiddete, gençler arasında uyuşturucunun yaygınlaşmasına zemin hazırlamaktadır. Yaşadığımız bu sorunların faillerini biliyor ve tanıyoruz!
Tüm bu yaşananlara yaşatılanlara rağmen halkın direnişi devam ediyor. 40. Gün eyleminde yürüyen binlerce kadınla, yaşam alanlarımıza dökülen molozlarla geleceğimizin zehirlenmesine karşı başlatılan yaşam nöbeti direnişiyle, 1 Mayıs’ta sokakları dolduranların sloganlarıyla ve deprem sürecinde kurulan ve büyüyen dayanışmayla Samandağ’da ve Antakya’da bu direniş devam ediyor. Var olan kaos ortamında ve en kısıtlı imkanlara rağmen, sağlıktan eğitime, barınmadan, gıda ve içme suyuna temel gereksinimleri gönüllülerin, devrimcilerin, emekçilerin dayanışmasıyla sağladık. Öğrendik ki en zor koşullarda dahi halkın örgütlü gücünün aşamayacağı engel yoktur.
Bugün depremin üzerinden geçen 1 yılda yitirdiklerimizi anmak, yaşamlarımıza memleketimize ve geleceğimize sahip çıkmak için sesimizi yükseltmek ve direnişi büyütmek için ilçemizdeki dernek, sendika, meslek odaları, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, platformlar ve bir bütün Samandağ halkı bir araya gelerek 6 Şubat Samandağ Deprem Koordinasyonunu oluşturduk.
6 Şubat Deprem Koordinasyonu olarak, 6 Şubat Salı günü saat:11’de PTT önünde toplanıp reyhanlarla, bahhurlarla, Samandağ’ın sokaklarında yürüyerek sesimizi birlikte yükselteceğimiz yürüyüş ve anmaya bütün halkımızı davet ediyoruz! 6 Şubat gününde esnaflarımızı kepenklerini kapatmaya, emekçilerimizi iş bırakarak hayatı durdurmaya davet ediyoruz! Sesimiz duyulana kadar, sorumlular hesap verene kadar direnişi ve dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz!
Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!  Ma Rıhna Nıhna Hon!“ ifadelerine yer verdi.
Yapılan basın açıklamasının ardından Koordinasyon bileşenleri 6 Şubat Salı günü saat 11:00’da de PTT önünden toplanarak yapılması planlanan yürüyüşün ve saat 12:30’ da Samandağ Pazar Yerinde yapılması planlanan etkinliğin çağrı metninin yer aldığı broşürleri dağıttı.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları