Hazırlanan yasa tasarımı, Wagner'e kayıtlı ya da destek onayı, bu grup için bir etkinlik düzenlemeyi ve genel alanda ambleminin bölmesinin suç olarak düzenliyor. Tasarı parlamentoda kabul edildiği takdirde El Kaide ve IŞİD gibi yasaklı bir örgüt haline gelecek olan Wagner Grubu'nun varlıkları da "terör örgütü varlıkları" kapsamına girecek ve bu varlıklara el konulabilecek.

Bakan Braverman: "Küresel güvenliğine tehdit oluşturuyorlar"

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, İngiliz basınına yaptığı açıklamada # Wagner'i yasaklamak için attıkları adımların nedenlerini sıraladı. "Putin Rusyası'nın ülke dışında kullandığı askeri bir araç" olarak tanımladığı Rus paralı asker şirketini "vahşi" ve "yıkıcı" olarak nitelendiren Braverman , "Putin rejiminin kendi yarattığı canavarla ne yapacağı konusunda karar vermekte, Wagner'in devam eden istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini sadece Kremlin'in siyasi hizmet etmeye devam ettiğini sürdürüyor" kullandı.

Wagner'in Ukrayna, Orta Doğu ve Afrika'daki operasyonlarına işaret ederek, "Küresel güvenliğe tehdit oluşturuyorlar" sağlıklı kullanan İngiliz Bakan, "Bu nedenle onları terör örgütü olarak yasaklıyoruz ve Rusya'ya karşı devam eden mücadelesinde Ukrayna'ya evde gelen yardımlar yapıyoruz" diye konuştu.

İngiltere'de Temmuz ayında Afrika'da Wagner ile bağı bulunan 13 kişi ve şirket hakkında yaptırım kararı vardı. Cinayet ve istismar suçlamalarının yöneltildiği bu kişi ve kişilerin İngiltere'deki varlıkları donduruldu, İngiliz şirketleri, şirketleri ve bankalarıyla iş yapmaları da yasaklandı. Yaptırımların Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Sudan'da Wagner ile iltili faaliyetlerini kapsadığı belirtildi.

Geçtiğimiz ay içinde yaşanan düşüş sonucu yaşam kayıpları Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin de, diğer üst düzey komutanlarla birlikte, 2020'de İngiltere tarafından yaptırım kapsamına alınmıştı.

Editör: Nesli