Pedagog Onur Can Öncül Okula uyum süreci ile ilgili önemli bilgiler verdi.  
Pedagog Onur Can Öncül yaptığı bilgilendirmede “Okula başlama hem aile hem de çocuk için heyecan verici bir deneyimdir. Çocuk, okula ilk başladığı gün kendisini tamamen yabancı bir ortama atar. Ortam ne kadar güzel olursa olsun anne babadan ayrılma fikri çocuğun endişe duymasına yol açar. Anne babasının onu bırakıp gideceğini anladığı anda ağlayıp sızlanma, anne babaya vurma veya gidişini geciktirebilmek için defalarca öpme davranışları ortaya çıkabilir.
Okula yeni başlanılan dönemde, çocuğunuz eve gelirken farklı davranışlar sergileyebilir. Mesela; daha çok sizinle zaman geçirmek isteme, evde olur olmaz pek çok şeye ağlama, gergin bir duruş, eskiden yapmadığı istenmeyen farklı davranışlar görebilirsiniz. Bunun sebebi çocuğunuzun gün boyu farklı bir ortama uyum sağlamak konusunda kendisini zorlamasıdır.
Çocuğunuz okula gitmeyi reddediyorsa, anne-baba olarak aynı tutumu sergilemek de çok önemlidir. Anne: ‘Okula gitmen gerek, yapabileceğimiz bir şey yok. Bende işe gidiyorum. Bu da benim görevim’ gibi açıklamalar yaparak, çocuğu ikna etmeye çalışırken, baba: ‘İstemiyorsa bugünlük gitmesin. Boş ver yarın gider’ gibi bir tutum sergilememelidir. Bu tutarsızlık çocuğunuzun uyum sürecini zorlaştıracak ve sizinle olan ilişkisinin de bozulmasına sebep olacaktır. Bu davranışı bazen aile büyükleri de yapabilir. Okula gitme konusunda ailedeki herkes net olmalıdır. Bu sadece okula yeni başlayacak çocuklar için değil, okulöncesi dönem veya kreşlere başlayacak çocuklar içinde geçerlidir.
Bu gibi durumlarda açıklama yapmak en iyisidir, ama bıkmadan ve tekrar tekrar çocuğa anlatarak yapılır. Çocuk sonunda kabullenecektir yeter ki, anne baba kararlı ve hazır olsun. Ancak bu süreçteki tavsiyem, özellikle kreşe başlayacak çocuklarımız için hemen tam gün kreşe başlatmamak yönünde olacaktır. Önce birkaç saat kreşte kalarak başlamak çocuğun uyum sürecini daha rahat atlatmasını sağlayacaktır.
Okula yeni başlayacak çocuklarımız için neler yapılabilir?
Öncelikle çocukla birkaç kez okulu ziyaret edin ve onu öğretmeniyle tanıştırın.
Daha sonra çocukla okul, arkadaşlar ve ilk gün hakkında konuşun.
Evdeyken okulda onun yanında ne kadar kalacağınızı söylemişseniz o kadar kalın, çocuk okula alışsa bile sözünüzde durun.
Ayrılırken mutlaka ‘hoşça kal’ deyin. Eve geldiğinde onu kapıda karşılayıp sarılıp öpün.
Kreşlerde Ayrılık Süreli Aşamalı Olarak Arttırılmalı!
-Çocuğun kreşte vakit geçirdiği zaman dilimi yavaş yavaş artırılmalı.
-Çocuk, her gün kreşe gitmeli ancak annesi de kreşte durmalı.
-Çocuk, annesinin onu beklediğini bilmeli. Çünkü ilk günlerde annenin yanından ayrılmayabilir, etrafı keşfetmeye çalışır ve dönüp dönüp annesine bakar ya da oynarken annenin yanına gelir ve tekrar oyuna döner. Böylelikle yavaş yavaş ortama alışmaya başlar.
-Çocuk, ilk günler bir saat olacak şekilde anne ile birlikte oyun saatlerinde kreşe gitmeli. Kreşe devam edebilmesi için kreşten zevk alması gerekir. Kreş çıkışında çocuğa, beraber oynanacak bir oyun, birlikte parka gitme gibi ödüller verilmeli.
-İkinci aşamada öğle yemeğine kadar kalınmalı, son aşamada ise uyku saati ve tam gün kreşte vakit geçirilmeli.
-O süreçler içerisinde de anne, ilk günler orada otururken, daha sonra çocuğunu ‘Şimdi gidiyorum, 2 saat sonra gelip seni alacağım’ diye bilgilendirmeli ve mutlaka söz verilen saatte orada olmalı.
-Kesinlikle, çocuktan gizlice kaçılmamalı, ancak çocuğu bırakırken kararlı davranılmalı.
-Anne, ayrılıkla ilgili kendi kaygısını çocuğa yansıtmamalı.”
-Birde çocuklarda zaman kavramı gelişmediğinden dönüş saati ile bilgilendirmenin de “uyandıktan sonra”, ”oyun saatinden sonra” gibi ifadelerle anlatılır.
-Diğer önemli nokta da çocuğunuza ortamı tanıması, alışması ve uyumlu sakin davranabilmesi için en az bir ay zaman tanımanızdır.
-Onun size olan güvenini sarsmamak için onu okuldan, söz verdiğiniz saatte alın. Eğer okula servis ile gidip geliyorsa okuldan geldiğinde mutlaka evde siz karşılayın.
Sevgili anne babalar, hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, çocuğun alışma sürecinde en büyük zorluk ve kararlı davranma görevi yine size düşüyor. Bazen aşırı bağımlılık ebeveynden kaynaklanır. Aşırı bağımlılık ilerde çocuklarda özgüven eksikliğine de neden olur. Bu süreçte sizin sabırlı, sakin ve kararlı bir tutum sergilemeniz, okula ya da kreşe uyum sürecinde çocuğunuzun zorluk yaşamasını engelleyecektir. 
Okula alışma sürecinde  zorluk yaşıyorsanız danışmanlık ofisimizden randevu talep edip gerekli desteği alabilirsiniz.” İfadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim