Çocuklar Ve Deprem Çocuklar Ve Deprem

2023 -2024 Eğitim Öğretim Yılının 15 günlük ara tatili öğrencilerin karnelerini almasıyla başlarken, Eğitim Sen Hatay Şubesi’de MEB’e karne verdi.                 
Eğitim Sen Hatay Şubesi tarafından hazırlanan karnede deprem bölgesi başta olmak üzere eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili görüş ve önerilerin yer aldı. Eğitim Sen Milli Eğitim Bakanlığı’na başarısızlıklarla dolu kötü karne verdi.
Eğitim Sen Hatay Şube Yönetim Kurulu yaptığı basın açıklamasıyla MEB’in karnesini kamuoyuyla paylaştı. 
Eğitim Sen Hatay Şube Yönetimi Kurulu adına Başkanı Özgür Tıraş tarafından yapılan açıklamada; deprem bölgesinde eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekildi.
Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Tıraş, açıklamasında “2023/2024 eğitim öğretim yılının ilk yarısı bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizliklerin derinleştiği, çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamadığı, eğitime erişimde yaşanan sorunlar ile birlikte en temel sorunların varlığını sürdürdüğü bir dönem olmuştur. 
6 Şubat depremleri deprem bölgesinde eğitim öğretimde yaşanan sorunların daha da ağırlaşmasını beraberinde getirmiş mevcut eşitsizlikleri derinleştirmiştir. Deprem nedeniyle birçok okul yıkılmış ve hasar görmüştür. Yıkılmayan, az hasarlı olan ve nisan ayında bir kısmı açılan okullara, eylülde başlanan tadilat nedeniyle eğitim öğretim aksamış çok sayıda öğrenci bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. İlimiz Hatay depremden en çok etkilenen illerden birisi olmakla birlikte 1. Yıl dönümüne yaklaştığımız bugünlerde sorunlarımız çözülmemiş aksine artarak devam etmiştir.” dedi.
Şube Başkanı Tıraş, açıklamasının devamında eğitimle ilgili taleplerini sıralayarak;
“Öncelikle Hatay’ın özel afet bölgesi ilan edilmesini
Hasarlı ve yıkılmış olan okullarımızın yerine bir an önce güvenilir okullar inşa edilmesini
Tüm öğrencilerimize bir öğün ücretsiz yemek verilmesini
Servislerin tüm öğrencilerimizi bir an önce eksiksiz bir şekilde taşımasını
Öğretmenlerin barınma sorununun sağlıklı ve güvenli alanlar olacak şekilde bir an önce inşa edilmesini
Kentimizde toplu taşımanın güzergah ve saatlerinin artırılmasını
Yaz saati uygulamasının kaldırılmasını
Kentimizde bir an önce temiz içme suyu sorununun çözülmesini
Öğretmen, öğrenci ve velilerimiz ile psikososyal çalışmalar yapılmasını
Deprem bölgesinde çalışan kamu emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesini
Resmi kurumların okulları bir an önce boşaltmasını talep ediyor ve mücadelemizi ikinci dönem büyüterek devam ettireceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları