Kara: Tahkimatlar İşe Yaramadı Kara: Tahkimatlar İşe Yaramadı

TİP tarafından Gökhan Zan’ın Hatay İttifakının HBB adayı olarak ismi açıklanması kamuoyunda tepkilere neden oldu.
                                 
TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ve Milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık’ın katılımıyla İstanbul’da Hatay İttifakının ortak adayı olarak ismi lanse edilen Gökhan Zan’ın adaylığı ortalığı karıştırdı.
Özellikle sol- sosyalist kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanan adaylık açıklaması sonrası Hatay siyasetinin ve kamuoyunun yakından tanıdığı isim tepkilerini dile getirdi.
Bunlardan biri de TİP’ in Milletvekili seçimlerinde Hatay’ dan 2. sırada aday gösterdiği Aylin Açıkgöz oldu. Açıkgöz, Zan’ın adaylığı ile ilgili düşüncelerini yaptığı paylaşımda “TİP'in Defne'de ve hatta depremde en çok yıkıma uğradığı yerde birleşik masa çağrısı yapıp ardından masanın dağılmasında başat rol oynarken Defne'de TİP'i destekleyemem. Bana öğretilen birleşik mücadele anlayışına aykırı. Ayrıca daha birkaç ay önce, Alevi katliamlarının baş zanlılarından eski iç işleri bakanı Meral Akşener'in öz oğlum diye bahsettiği ve ardından "ben siyasatten anlamam" diyerek kendini aklamaya çalışan Gökhan Zan'ı büyükşehir için desteklemeyi devrimci sorumluluğum gereği doğru bulmuyorum.” şeklinde ifade etti.
Eğitimci, Barış aktivisti Servet Kavukoğlu ise Zan’ın adaylığının açıklandığı bir gçrseli paylaşarak “Bu fotoğraf çok şey ifade ediyor. Açıklama yapan Gökhan Zan'ın yanında duran Barış Atay ve Ahmet Şık'ın yüz ifadeleri bu adaylık sürecinin nelere gebe olduğunun ifadesi aslında. Hani Hatay Halkı için umut olabilecek bir yaklaşımla Sol İttifak olarak bir aday çıkarılabilmiş olsaydı da gönül rahatlığı ile destek olabilseydik. Maalesef TİP, CHP'den rol çalarak sol adaylar yerine devşirme adaylar ile yola çıkmayı tercih etti. Meral Akşener'in sevgili oğlum dediği, Meral Akşener'e anam gibidir diyen Genel seçimlerde aday olarak İyi Parti'ye bir Milletvekili kazandıran ve koltuk uğruna birçok partinin kapısını aşındıran birine verecek oyum yok. Beklemedeyiz. Her zaman söylediğimizi tekrar ediyoruz. Mezhep, Millet vb. argumanlar ile öne çıkarılan adaylıklara, kişilere, kişiliklere prim yok. Demokratik, Sosyal Belediyecilik anlayışına uygun aday olursa ne ala. Yoksa oy moy yok.” ifadelerini kullandı.
“ZAN’IN ADAYLIĞI UMUTLARI BERHAVA ETTİ”
Emek Partisi Hatay İl Örgütü, Hatay’da ittifak kurulmasına rağmen TİP’in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı ilan etmesine ilişkin, Her partinin kendi adaylarını çıkarabileceği ifade edilen açıklamada, “Ama demokrasi güçleriyle bu kadar yol yürümüşken ve yol alınmışken; TİP’in Gökhan Zan’ı belediye başkanı adayı olarak açıklarken duyurduğu ‘Hatay ittifakı” gerçekten kimden oluşuyor? Hatay halkının örgütlü kesimleri bile bundan habersiz. Hatay’da yerelde kurulan ittifak güçleri ile bu durum müzakere bile edilmemiştir. Ne EMEP’in ne TÖP’in, ne DEM’in ne Sol Parti’nin, ne Halkevleri’nin, ne Kaldıraç’ın ne de yerel inisiyatif, platform, sendika ve meslek odalarının Gökhan Zan’ın adaylığından haberi var. Peki Hatay ittifakı kim? Hatay ittifakı ‘aday gösterilmeyen CHP’liler, CHP’de belediye başkan adayı olamayan küskünler… Şimdi halkın ihtiyaçları, onların kendi geleceğini kuracağı, talepler ve programla bir araya geldiği bir siyaset mi bu adaylığı belirlemiştir yoksa TİP ile bazı kişiler mi?” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca, kentin var olan sorunlarını o kentte yaşayanlarca çözülmesini sağlayacak bir anlayışla Defne’de çalıştay düzenlendiği hatırlatan açıklamada, şöyle devam etti: “Bunun için siyasi parti merkezlerinin yukarıda kuracakları ittifaklar yerine her yerelin kendine özgü yapısıyla, bileşenleriyle bu sürecin aşağıdan halkla birlikte örgütlenmesi hayata geçirilmeye çalışıldı. Bir yol da alındı. Demokrasi güçleri, emek güçlerinin gösterdiği çaba, yapılan toplantı ve çalıştay, halkta ciddi bir umut yarattı. Ancak TİP’in ‘Defne biziz Biz Defne’yiz’ İttifakına dayattığı aday ve ardından Hatay büyükşehir için yereli yok sayarak ilan ettiği Gökhan Zan adaylığı bu umutları berhava etti. Bu bilinçle hareket eden partimiz, yereldeki emek ve demokrasi güçleriyle birlikte halkımızın düzen siyasetine yedeklenmemesi için çalışmalarını sürdürmektedir.”
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları