Çocuklar Ve Deprem Çocuklar Ve Deprem

Şubat ayında yaşadığımız depremlerin birinci yılına yaklaştığımız şu günlerde Samandağ’da hala ağır hasarlı binaların yıkımı devam ediyor.
Kontrolsüz bir biçimde yapılan yıkımlar depremzede vatandaşların yanı sıra yıkım şirketlerinde çalışan işçilerin de hayatını tehlikeye sokarken, bir yandan da az hasarlı binalara zarar veriyor.
 Geçtiğimiz gün ilçemiz Kuşalanı Mahallesi Samandağ-Antakya yolu üzeri Postane kavşağında gerçekleştirilen yıkım çalışması sırasında yıkımı yapılan bina Kepçe operatörünün üzerine devrildi.
Kepçe operatörü itfaiye ve sağlık ekiplerinin müdahalesi sonucunda ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yıkılan bina aynı zamanda yan tarafında bulunan sağlam binaya da değerek zarar verdi. Olay çevredeki vatandaşlarda korku ve paniğe neden oldu.
Deprem sonrasında yetkililerin en kısa sürede yıkımların tamamlanacağını söylemesine rağmen hala devam eden yıkımlar bir yana yapılan yıkımların tamamen denetimsiz bir şekilde yapılması depremzede vatandaşları çanından bezdiriyor.
Yıkım şirketlerinin hiçbir kural tanımadan tamamen ranta dayalı yıkımları nedeniyle su sıkılmadan, altyapısına büyük zarar verilen Samandağ halkının yaşadığı mağduriyetler hala devam ediyor.
Bunun yanı sıra Yıkma, toplama, demir ayıklama, ayıklananların kamyonlara yüklenerek enkaz toplama alanına götürülmesi gibi işleri yapan çok sayıda firma var ve enkaz kaldırma çalışmaları geçici de olsa birçok işçiye istihdam alanı oldu. Bununla birlikte çok ağır koşullarda gece gündüz çalıştırılan operatörlerin başta olmak üzere çalışan çok sayıda işçinin de hayatı tehlike altında.  Deprem bölgesinde yıkım ekiplerinde çalışan işçilerden iş esnasında ölen ya da yaralanan sayısı da azımsanmayacak seviyede olduğu da iddia ediliyor.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları