Çocuklar Ve Deprem Çocuklar Ve Deprem

Samandağ Yerel Seçim Çalıştay Grubu, Samandağ’da çalıştay hazırlık toplantısı halk buluşmasını yoğun ilgi ve katılımla gerçekleştirdi. 
Suphi Güzey Taziye Evi’nde yapılan halk buluşmasında, yerel seçimlerde ortak hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı ve çalıştay hazırlığı halka sundu.
23-24 Aralık'ta gerçekleşecek çalıştayın                         
 komisyonlarının isimlerini belirlenip katılım talepleri alındığı toplantı 6 Şubat 2023 depreminde hayatını kaybeden yurttaşlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
Çalıştaya; Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TÖP Sözcüler Kurulu üyesi ve HEDEP Mersin Milletvekili Perihan Koca, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HEDEP Batman Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir ve çok sayıda kişi katıldı.
Bileşenlerinin; Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Emek Partisi (EMEP), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Kaldıraç, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Kadın Hareketi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samandağ Şubesi, Yeniden İnşa, Samandağ İçin Çağrı, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Samandağ Emekli Dayanışması, Samandağ Mor Dayanışma Kadın Derneği, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, (EGİTİM SEN) Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği (AKDD)’nin 
Çalıştay Grubu adına Çağla Cemali tarafından yapılan sunumun ardından çalıştay grubunun amacı ve içeriğini açıklamak amacıyla Nilya Çekici söz aldı.
 “İKTİDAR ENKAZ ALTINDA KALDI”
Çekiç, Depremde ve deprem sonrasında iktidarın görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğini belirterek, birlikte ortak mücadele yürütme gerektiğini vurguladı. Çekiç, “İktidar enkazın altında kaldı. Yalnız bırakıldık. Hep birlikte yeniden ayağa kalkmalıyız” dedi.
“EMEKÇİLERİN BİRLEŞİK CEPHESİNİ KURMALIYIZ”
Kaldıraç Hareketi adına konuşan Mustafa Çelik, savaşsız, sömürüsüz özgür yeni bir yaşamın ancak sosyalizmle mümkün olacağını söyledi. Çelik, “Bugün şikayet ettiğimiz ne varsa, zam, borç, işsizlik, çocuklarımızın geleceksizliği, depremin katliama dönüştürülmesi, çadırlara, konteynırlara hapsedilen yaşamlar ve hemen yanı başımızda süren işgal-soykırım savaşları, tüm bunların esas nedeni kapitalist-emperyalizmdir. Şüphesiz ki yaşadığımız bu sistem bizlere daha iyi, daha olumlu bir yaşam sunmayacaktır. Savaşsız, sömürüsüz özgür yeni bir yaşam ancak sosyalizmle mümkün olacaktır. Bunu başarmamızın en önemli aracı emekçilerin birleşik cephesini kurmak ve birlikte bu sisteme karşı mücadele etmektir. Bugün burada yeni yaşamı kurma hedefimizin bir parçası olan “Samandağ Yerel Yönetimler Çalıştayı” hazırlık buluşmasını Kaldıraç Hareketi olarak selamlıyoruz, sosyalizm yolunda dayanışmayı büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. Yaşasın devrimci dayanışma. Yaşasın emekçilerin dayanışması” dedi.
“KADIN DOSTU KENTLERİN İNŞA EDİLMESİ GEREKİYOR”
Mor Dayanışma Derneği adına İlknur Kazan, kadın dostu kentlerin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Kazan, “Bizler 10 yıl önce ilk derneğimizi Antakya’da açtığımız zamanki heyecanımız, umudumuz dayanışmamız ile kadın dayanışmasını örmeye, kadınların ihtiyaçlarını yerel yönetimlerden devletin tüm kanallarına iletmeye devam ediyoruz. Fakat biliyoruz ki toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olduğu bu kadar çok kadın cinayetinin yaşandığı ve faillerin cezasız bırakıldığı bu toplumda daha yapacak çok işimiz ve ayrıca çok da gücümüz var. Depremin ilk gününde 4 ayrı ilçede ilk kadın çadırlarını açan mor dayanışma olarak kadından kentlerin inşası için bizler de kollarımızı sıvadık. Kadın bakış açısıyla, kadın dostu bir kentin inşasında kadınlar olarak sözlerimizi sonuna kadar söyleyeceğiz. Yolumuz açık olsun” diye konuştu. Kazan’ın ardından sahneye Pir Sultan Abdal Kültür Derneği adına söz almak üzere Semai Miçooğulları çıktı. 
‘’KÜLTÜRÜMÜZÜ KORUMAK ZORUNDAYIZ’’
Anadilde eğitim vurgusu yaparak Samandağ halkının yozlaşmaya karşı birleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Semai Miçooğulları yaptığı konuşmada Samandağ halkının kültürünü korumak zorunda olduğunu ve kültürel yozlaşmaya mahal verilmemesinin şart olduğunu vurguladı. Ne asimile politikalarına ne de böylesine zengin bir kültürü yok etmek isteyenlere karşı bir adım dahi geri atmayacaklarının altını çizen Miçooğulları, bu politikalarla sindirilmeye çalışıldıklarını ve bu bölgenin kültürünün dinamitle patlatılmaya çalışıldığının altını çizdi. Miçooğulları’nın ardından çalıştay adına söz alan Taylan Görür, çalıştayın sadece teoride değil halk ile birlikte pratik adımlar atılmasının ve halkçı bir yönetim inşa etmenin önemini vurguladı. Sermaye iktidarının halka karşı bakış açışından söz eden Görür, sermaye partilerinin yurttaşları sadece birer seçmen olarak gördüklerini ve bu düzeni değiştireceklerinin altını çizdi. Ardından toplantıya katılan halkın soru, öneri, eleştiri ve yorumları alındı. Yönetimden ve deprem bölgesine rant gözüyle bakan iktidardan rahatsız olduğunu dile getiren halk, yerel yönetimden de rahatsız olduğunu ve değişmesi gerektiğinin altını çizdi. 
“BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ”
Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, eşit, adil ve sınıfsız bir dünyanın kurulması için birlikte ortak mücadele etmek gerektiğinin altını çizdi. Maçoğlu, “Cüret olmadan kazanamayacağımızı hepimiz biliyoruz. Bu cüreti buradaki hepimiz taşıyoruz. Buradaki kazanım hepimizin kazanımı olacak. Eğer bir araya gelirsek ne olur? Doğa kurtulur. Doğa kurtulduğunda, doğa üzerindeki canlıların yaşamı kurtulur. Doğaya zulüm edilen bir dönemden geçiyoruz. Yaşamın tüm alanlarına dokunduğumuzda, gittiğimiz her yerde çok sorun ile karşılaşıyoruz. Hayat şartları giderek zorlaşıyor. Eğer bir araya gelmezsek, birlikte karar almazsak, birlikte mücadele etmezsek kazanamayız. Birlikte hareket etmez isek kadınlar, LGBTİ+’lar, yaşlılar, gençler, eğitimde sorun yaşayanlar zulüm yaşarlar. Ama bir araya geldiğimizde rantı, talanı, hırsızlığı önleyebiliriz. Hayatın tüm alanlarında özgürlüklerimizi kısıtlayanları zayıflatıp kazanabiliriz. Eşit adil ve adaletli bir dünya yaratabiliriz. Bizim buradan mücadeleye etmeye başlamamız lazım” dedi. 
“İKTİDARA GELECEĞİZ MUTLAKA KAZANACAĞIZ”
Bir arada, örgütlü hareket edildiğinde mücadelenin kazanım ile sonuçlanacağını belirten Maçoğlu, yerel seçimlerde sosyalist belediyelerin iktidara geleceğini söyledi. Maçoğlu, “Hepimizin ortak alanlarda nasıl buluşacağı bir anlayışı örgütleyebiliriz. Devrimci olmak zorundayız. Sosyalist, komünist, yurtsever olmak zorundayız. Sosyalistlerin, komünistlerin, devrimcilerin görev alması gereken bir süreçten geçiyoruz. Sistemin bu kadar zulüm ve baskının olduğu bir önemde mücadeleyi güçlendirmeliyiz. Bu çalıştaylar ile toplum bir araya geliyor. Bir araya geldiğimizde çalışanların haklarını düzeltebiliyoruz. Belediyemizde çalışma saatini 7 saate düşürdük. Çalışma saatlerini 7 saatten 6 saate düşüreceğiz. Bir araya geldiğimizde, regl izinlerine kadar, menopoz izinlerine kadar alınabiliyor. Bir araya geldiğimizde halk meclisleri, yönetimde azınlığın söz söylediği anlayış olabiliyor. Bir araya gelirsek gerçekten kazanacağız. Anlayışımız net. Halkın öğretmen olduğu bizim öğrenci olduğumuz anlayış söz konusudur. Bu sistemi değiştirmemiz gerekiyor. Sınıfsız bir dünyaya doğru mücadelemizi büyütüp geliştirmeliyiz. Hepimiz bir arada olmalıyız. Umudumuz büyük. Artık iktidara geleceğiz. Kazanacağız mutlaka kazanacağız” ifadelerini kullandı.
 ‘’SEÇİM İTTİFAKI DEĞİL, YAŞAM İTTİFAKI’’
Yorumların ardından Türkiye İşçi Partisi (TİP) adına söz alan Genel Başkan Erkan Baş, çalıştayı hep birlikte zenginleştirerek mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı. Siyasi iktidarın ve düzen partilerinin yurttaşlara sürekli yalanlar vaat ederek yurttaşları sadece bir oy potansiyeli olarak gördüklerine dikkat çekti. ‘’Aslında bütün bu yalanları ortaya çıkaracak tek bir soru var: depremde neredeydiniz?’’ diyerek düzen siyasetçilerinin yalanlarının döküleceğinin altını çizdi. İttifak içi tartışmaların ve ayrılıkların koltuk kavgasından kaynaklandığına dikkat çekerek bu zihniyetin yıkılması gerektiğini dile getirdi. Sözlerine ‘’bizi onlardan ayıran bir şey var: bizimkisi seçim ittifakı değil, bizimkisi yaşam ittifakı’’ diyerek devam eden Erkan Baş, depremden sonraki dönemde oluşturulan yaşam ittifakının önemini vurguladı. İttifakın birlik ve beraberliğinin devam edeceğini dile getirerek, Samandağ’ın geleceğine bu birlik ve yaşam ittifakının karar vereceğinin altını çizdi. Baş, ‘’Biz Samandağ’a muhalefet etmeye değil, halk iktidarını almaya geldik; bunu hep birlikte başaracağız’’ diyerek salonu dolduran halka teşekkür etti. Erkan Baş’ın ardından sahneye Toplumsal Özürlük Partisi (TÖP) adına çıkan TÖP Sözcüler Kurulu üyesi ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM PARTİSİ) Mersin Milletvekili Perihan Koca salonu ‘’ehlen ve sehlen’’ diyerek selamladı. 
Halkın yönetimi için çıkılan bu yolda ‘’halk için, halkla beraber’’ şiarıyla nasıl bir yönetim oluşturulacağının altını çizen Koca, hep birlikte mücadele ederek halk iktidarının kurulacağını belirtti. Kentin yeniden inşası adına bu çalıştayın son derece anlamlı ve kıymetli olduğunu vurguladı. Sosyalist, halkçı bir belediye kazanımı için yola çıkıldığının altını çizerek 6 şubat depreminden sonra kentte devletin değil sosyalistlerin dayanışma içinde olduğunu vurguladı. Depremin üzerinden 10 ay geçmiş olmasına rağmen enkazın ve yıkımın daha da derinleştiğini dile getirerek gündelik yaşamın hala normalleşmediğine dikkat çekti. Sözlerini bitirirken sermaye iktidarının bütün vaatlerinin seçimlerden sonra rafa kaldırıldığını ve yurttaşların sadece oy deposu olarak görüldüğünün altını çizdi. 
‘’SARAY REJİMİ, TEK ADAM REJİMİ’’
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gurkan, söz aldığı toplantıda Saray Rejimi’ne dikkat çekti. Tek adam rejiminin ülkeyi, emekçileri getirdiğini noktayı dile getirerek işçilerin, emekçilerin barınamadığını vurguladı. Mücadelenin büyüyeceğinin ve mutlaka kazanacaklarının altını çizen Gurkan, çalıştayın halk için halkçı belediye inşasının öneminden söz etti. Deprem dayanışmasıyla birlikte büyümeye devam eden bu örgütlü mücadelenin halk adına önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. Saray Rejimi’ni yıkacak olan örgütlü halk mücadelesinin altını çizdi. 
Yeniden İnşa Platformu adına Mehmet Ali Ergin, Batman Belediye Başkanı Mehmet Demir, Emekli Dayanışması adına Mehmet Doğru da çalıştayın önemine dikkat çekti, mücadelenin büyüyerek devam edeceğini vurguladı. Toplantının sonunda çalıştay özeti ve maddelerini açıklamak üzere çalıştay adına Emrah Karaçay söz aldı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları