Kara: Tahkimatlar İşe Yaramadı Kara: Tahkimatlar İşe Yaramadı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Defne ilçesine bağlı Harbiye, Bostancık, Çekmece ve Elektrik Mahallesi’nde düzenlenen halk toplantılarında vatandaşlarla bir araya geldi.
Toplantılarda vatandaşlarla sohbet eden Başkan Savaş, vatandaşların altyapı, yol, imar ve Hatay’ın yeniden inşa süreci ile ilgili soru, talep ve önerilerini tek tek dinledi.
Başkan Savaş, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda ihtiyaçları karşılamak için HBB olarak tüm imkânlarını kullanmaya devam edeceklerini söyledi.
Orman yangınları, pandemi, deprem ve tekrar yaşanan orman yangınları nedeniyle son 5 yılın çok zor geçtiğini vurgulayan Başkan Savaş, şehrin ve insanların her açıdan zorlandığı bir süreç yaşandığını belirtti.
“HİÇBİR KURUM BÜYÜKŞEHİR KADAR AKTİF DEĞİL”
Deprem sonrası hiçbir kurumun, hiçbir belediyenin Büyükşehir kadar sahada aktif olmadığını belirten HBB Başkanı Savaş, “Kimse İskenderun, Kırıkhan, Yayladağı, Defne, Altınözü, Reyhanlı belediyeleri nerede diye sormuyor. Herkes Büyükşehri soruyor. Biz de depremzedeyiz ama bizim personelimiz kendi cenazesini, ailesini, enkazını bırakıp sahada insanlara yardıma koştu. Her yere yetişmeye çalışıyoruz. Sizler nasıl depremzede iseniz biz de depremzedeyiz. Buna rağmen depremin ilk 3 gününde 3800 kişi kurtardık. O günlerden bu yana her zaman sahadayız” dedi .
Başkan Savaş, deprem sonrası tüm yetkilerin AFAD, Kızılay ve 8 bakanlığa verildiğini hatırlatarak Büyükşehir olarak yetkileri olmadığını ancak buna rağmen şehirden ellerini çekmeyerek rutin işlerinin tamamını devam ettirmek için var güçleriyle çalıştıklarının altını çizdi.
İktidarın elindeki medya aracılığıyla propaganda yaparak her şeyin suçunu HBB’ye yüklemeye çalıştığını kaydeden Savaş, “Hatay’ın 15 ilçesinin 11’i iktidar partisinin elinde olmasına rağmen ne yapıyorlar? Hiçbir şey yapmıyorlar. Sanki bütün güç ve yetki kendilerinde değilmiş gibi Büyükşehir Belediyesine suç atıyorlar.” diye konuştu.
“HER BÖLGE İÇİN FARKLI YÖNETMELİK OLUŞTURULMALI”
Antakya ve Defne'de depremin etkisinin çok farklı olduğunu kaydeden Savaş, deprem yönetmeliğinin değişmesi gerektiğini söyledi.
Böyle bir depremde mevcut deprem yönetmeliğine göre yapılan binaların da yıkılabileceğinin altını çizen Savaş, “Son 2 bin yılın en büyük depremi bu. Normalde depremler yatay ya da dikey hareketler oluştururken burada hem yatay hem dikey hareket etti. Normalde depremler yukarıdan aşağıya enerjilerini yitirerek hareket ederken burada yukarıda başlayıp daha da yukarıya doğru ivme kazanmış. Denetleme mekanizmaları ve yönetmeliğin değişmesi gerek. Her bölgeye göre farklı yönetmelik oluşturulması şart.” dedi.
“KISITLI KAYNAKLARIMIZI DOĞRU YÖNETMELİYİZ”
Yıkım olan bölgelerde altyapı çalışmaları tamamlanmadan yol çalışması yapılamayacağının altını çizen Savaş, deprem sonrası gelirlerinin %40 seviyelerine düştüğünü, bu kısıtlı kaynakların doğru yönetilmesi gerektiğini söyledi.
Bilim adamlarının deprem devam ederken bina inşa etmenin doğru olmadığı konusunda uyarılarını hatırlatan Başkan Savaş, vatandaşlara artçı depremlerin devam ettiğini ve bu süreçte inşa çalışmaları konusunda acele etmemeleri tavsiyesinde bulundu.
Savaş son olarak Orhanlı mahallesinde bulunan Özyeğin Konteyner Kentinde yaşamını sürdüren depremzede ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu, vatandaşlarla sohbet ederek ihtiyaç ve sorunlarını dinledi.
Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda elektrikli engelli aracı, hijyen, ek konteyner gibi insanı ihtiyaçlarını gidermek adına tüm imkânları ile çalışacaklarını belirtti.
Başkan Savaş'a ziyaretlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Defne İlçe Başkanı Ozan Öfkeli eşlik etti.
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları