Çocuklar Ve Deprem Çocuklar Ve Deprem

Yaşadığımız deprem felaketinin 1. yıldönümüne yaklaştığımız şu günlerde Hatay’da bulunan 50'yi aşkın dernek, platform, demokratik kitle örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve siyasi yapılar bir araya gelerek “6 Şubat Platformunu”nu oluşturdu.                
6 Şubat Platformu, platformun oluştuğunu hem de bu platformun faaliyetlerini anlattığı basın toplantısı gerçekleştirdi.
Hatay Depremzede Derneği Başkanı Ekrem Deveci, yaptığı açıklamada platformla ilgili
“6 Şubat 2024 itibariyle depremin üzerinden tam olarak 1 yıl geçmiş olacak. Yitirdiklerimizi anmak, memleketimize ve yaşamlarımıza sahip çıkmak adına kentte 50'yi aşkın dernek, platform, demokratik kitle örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve siyasi yapılar bir araya gelerek “6 Şubat Platformunu”nu oluşturdu.” dedi.
HATAY BİZİM MEMLEKET BİZİM, HATAY'I YENİDEN KURACAĞIZ”
Hatay’ da kurulan 6 Şubat Platformu adına açıklamayı Dr. Servet Alkan okudu. Alkan'ın okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Yıl 2023... Takvim yaprakları 6 Şubat'ı, saat 4.17'yi gösteriyordu... 
Başta memleketimiz Hatay olmak üzere 11 ili sarsan büyük depreme uyananlarımız, uyanamayanlarımız oldu! Bilim insanlarınca, meslek odalarınca yıllardır öngörülen, tedbir alınmadığı vakit doğal bir afetin tam bir felakete dönüşeceği konusunda uyarılar yapılan kaygılarla beklenen o depremi hepimiz yaşadık! Deprem öncesi konunun uzmanlarının bu haykırışlarını duymazdan gelenler deprem anında enkazın altında kalan binlerce insanın da sesine kulak tıkadı! Duysalardı belki eşimiz, dostumuz, sevdiklerimiz aramızda olacak; yıkılmış da olsa bu kentin sokaklarını birlikte arşınlayacaktık... Sevdiklerimizi kaybetmenin acısı mı daha ağır, sevdiklerimizin ölümüne neden olanlara duyduğumuz öfke mi? Hangi terazi ölçebilir bütün bu olanların ağırlığını ya da terazinin kefeleri bu duyguları taşıyabilir mi ?
Ben geliyorum diyen bir depreme dair önlem almayanlara ve on binlerce insanın kaybına yol açan yıkımlara, enkazlara, ölümlere neden olanlara karşı çok öfkeliyiz.
Bitmek bilmez bu öfkenin içinden çıkamıyoruz, çıkmayacağız! 
Bu kayıplar, bu yıkımlar, bu duygular yaşanmamış gibi depremin üzerinden geçen 1 yılda bu memleketin, bu memleketteki insanların nelere maruz kaldığı da herkesin malumu. Ne yaşadığımızı tek tek anlatmaya kalkarsak öyle boğarız ki zamanı... Fakat 1 yıl geçmiş olmasına rağmen yaşadığımız sorunlar hâlâ duyulmuyor, görülmüyor ve yıkılmış koca bir kentin sorunları yok sayılıyor! Hatay’da eğitime dair sorunlar devam ediyor, birçok mahalle sağlık hizmetine erişemiyor. Hatay’da, yollar birer mayın tarlası. Hatay’da, çocuklar yanarak can veriyor hâlâ. Depremin üzerinden bir yıl geçmişken sevdiklerinin cenazesini arayan bir yığın insan var bu kentte. Bilmelisiniz ki bu kentin koca bir mezarlığa dönmesine izin vermeyeceğiz. Bizler, ne yitirdiklerimizi ne yaşadıklarımızı ne de sorunlarımızı unutturmayacağız ve siz duymadıkça kentin taşıyla toprağıyla bu acı ve öfkeyi haykıracağız.
Bu yas ve öfkeyle depremin üzerinden geçen 1 yılda yitirdiklerimizi anmak, memleketimize ve yaşamlarımıza sahip çıkmak için kentteki dernek, sendika, meslek odaları, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, platformlar ve bir bütün Hatay halkı olarak sesimizi buluşturarak yükseltmek için bir araya gelerek 6 Şubat Platformunu oluşturduk. 
6 Şubat Platformu olarak;
Felaketi yaşadığımız gün ve saatte: 4.17'de, Köprübaşı'nda sevdiklerimizi anmak 15.00'te ise Maksim Alanı'nda toplanıp kentimizin kalbine yürüyerek memleketimizin sesini birlikte yükselteceğimiz anma ve yürüyüşe bütün Hatay halkını bekliyoruz. Sesimiz duyulana, acımız ve öfkemiz görülene, sorumlular hesap verene kadar haykırmaya devam edeceğiz.
Hatay Bizim Memleket Bizim
Hatay'ı Yeniden Kuracağız”

Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları