“Çocuklarımızın  Yüzlerindeki Gülümsemeden Güç Alacağız” “Çocuklarımızın Yüzlerindeki Gülümsemeden Güç Alacağız”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’dan deprem illerinde işsizlik maaşını kolaylaştırmak yönünde kanun teklifi
CHP Hatay Milletvekili Güzelmansur, depremin istihdama en olumsuz yansıdığı Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde işsizlik maaşı başvurularında 600 gün prim şartını kaldıran kanun teklifi verdi.
Güzelmansur’un kanun teklifine göre, bahsedilen illerde işsizlik maaşına başvurmak için, 6/2/2023 tarihinde sigortalı olmak yeterli olacak. İşsizlik ödeneği hesaplamasında ise ilgili dönemdeki günlük brüt asgari ücret esas alınacak. buna göre işsiz kalmış depremzedeye 13.414 TL işsizlik maaşı ödenecek.
DEPREM SONRASI HATAY’DA ÇALIŞAN SAYISI %35 AZALDI
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur kanun teklifinin gerekçesinde ise şu değerlendirmelere yer verdi:
“Depremlerle birlikte on binlerce ticarethanenin kullanılamaz duruma gelmesi ve aradan geçen 8,5 aya rağmen bunların tam anlamıyla telafi edilememesi sonucu depremden etkilenen illerde işsizlik had safhaya çıkmıştır.
Hatay’da deprem öncesinde özel sektörde 165 bin olan kayıtlı istihdam deprem sonrasında 107 bine düşerek çalışan sayısı %35 azalmıştır. Diğer bir deyişle deprem sonrasında Hatay’da her 3 kişiden biri işsiz durumdadır. Depremler nedeniyle Kahramanmaraş’ta özel sektörde çalışan sayısı %29, Malatya’da %25, Adıyaman’da ise %13 azalmıştır.
Depremzede işsiz insanlarımız ülkemizdeki ağır ekonomik kriz, pandemi gibi nedenlerle son 3 yılda minimum 600 gün sigorta primi ödemiş olma şartını yerine getirememektedir. Dolayısıyla depremin istihdama en olumsuz yansıdığı başta Hatay olmak üzere 4 ilimizde işsizlik ödeneği başvurularından bu şartın aranmaması gerekmektedir.”
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları