Başkan Karaçay’dan Samandağ İçin Önemli Ziyaret Başkan Karaçay’dan Samandağ İçin Önemli Ziyaret

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel, Hatay Valisi Mustafa Masatlı’yı ziyaret etti.                 
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, KKTC Başbakanı Üstel ile eşi Fatma Zerrin Üstel ve beraberindekileri, Valilik İskenderun Hizmet Binası'ndaki makamında ağırladı.
KKTC Başbakanı Ünal Üstel, ziyarette yaptığı konuşmada, asrın felaketi 6 Şubat depreminin acısını hala yaşadıklarını belirterek, böylesi acıların bir kez daha yaşanmaması temennisinde bulundu.
Geçmiş olsun dileklerini yineleyen Başbakan Ünal Üstel, İskenderun’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başbakan Üstel, deprem haberini aldıkları anda Bakanlar Kurulu’nu toplayarak, deprem bölgesi için yapılabileceklerin koordine edildiğini anlattı. Sivil Savunma Teşkilatı, iş dünyasından insanların iş araçlarıyla ve insan gücüyle deprem bölgesine gelerek, ellerinden gelen katkıyı koyduklarını ifade eden Başbakan Üstel, imkanlar dahilinde büyük bir seferberlik örneği gösterilerek, çalışmalara katkı koyulduğunu anımsattı.
Voleybol müsabakasına katılmak amacıyla Adıyaman’da bulunan Şampiyon Melekler’in de 6 Şubat depreminde hayatını kaybettiğini ifade eden Başbakan Üstel, KKTC’den toplam 49 vatandaşın depremde hayatını kaybettiğini kaydetti. Başbakan Üstel, depremde hayatlarını kaybeden tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi.
Ekonomik örgütler ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu’nun hazırladığı projenin hayata geçirilmesiyle birçok vatandaşa barınma imkanı sağlandığını belirten Başbakan Ünal Üstel, “Yaşanan çok büyük bir felaketti. Elimizden geldiğince katkı koymaya çalıştık. Bugün Şampiyon Melekler Köyü’nü ziyaret ederek, koyabileceğimiz daha fazla katkı var mı öğrenmek istiyoruz” şeklinde devam etti.
İmkanları çerçevesinde katkı koymaya devam edeceklerini ifade eden Başbakan Üstel, “İhtiyaç varsa, o ihtiyaçları karşılamak için hazırız” dedi.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı da, Başbakan Ünal Üstel ve beraberindeki heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 6 Şubat’ta tarihin en büyük felaketinin yaşandığını söyledi.
Depremin yaralarının sarılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin var gücüyle çalıştığını ifade eden Masatlı, depremden zarar gören bölgelerin inşası ve ihya olabilmesi için kendilerinin ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.
KKTC Başbakanı Üstel ile Hatay Valisi Masatlı hediye teatisinde bulundu.
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL, İSKENDERUN’DA ŞAMPİYON MELEKLER KÖYÜNÜ ZİYARET ETTİ
KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve beraberinde bulunan heyet daha sonra Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu’nun bağışlarıyla kurulan Kıbrıs Türk Şampiyon Melekler Konteyner Kenti’ni ziyaret ettiler. Başbakan Ünal Üstel, eşi Zerrin Üstel ve beraberindeki heyet, İskenderun Belediyesi Rauf Raif Denktaş Parkı yerleşkesi içerisine kurulan Şampiyon Melekler Köyü’ne yerleştirilen depremzedeleri ziyaret etti. Ziyaret nedeniyle düzenlenen tören, depremde hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Etkinlikte sırasıyla İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Nadir Ünal, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu ile Başbakan Ünal Üstel birer konuşma yaptı.
Ziyarette, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu ve Durali Güçlüsoy, Başbakan Siyasi Danışmanı Özdemir Tokel, Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu üyeleri olan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer hazır bulundu.
“ACIMIZ, YASIMIZ BİRDİR”
Başbakan Ünal Üstel ziyarette yaptığı konuşmada İskenderun’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirilerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümünü kutladı.
İki gün önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. kuruluş yıldönümünün kutladığını ifade eden Başbakan Üstel, “Türkiye’den pek çok kardeşimiz gelip bizimle bu sevince ortak oldu. Allah bize de sizler gibi nice 100 yıllar nasip etsin. Sevincimize ortak olan tüm kardeşlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.
“Başımız ne zaman darda olsa Türkiye hep yanımızda olmuştur” diyen Başbakan Ünal Üstel, şöyle konuştu: “Deprem döneminde de biz Türkiye’nin yani milletimizin yanında olmaya çalıştık. Elimizden gelen ne varsa yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bizler tek bir milletin iki devleti olarak, et ve tırnak gibi birbirinden ayrılmaz kardeşleriz. Geçmişimiz birdir, geleceğimiz birdir. Derdimiz birdir. Tasamız birdir. Sevincimiz birdir. Acımız, yasımız birdir. Ne zaman, Kıbrıs Türkü’nün başı dertte olsa yanında anavatanını yani sizleri bulmuştur. Ve ne zaman sizin başınızda bir dert olsa biz de sizin yanınızda olduk, oluyoruz, olmaya da devam edeceğiz”
“KEŞKE DAHA FAZLASINI YAPABİLSEYDİK”
Başbakan Ünal Üstel, deprem döneminde Türkiye’ye ilk kurtarma ekibi gönderen iki ülkeden biri olduklarına işaret ederek, nüfusa oranla en büyük ekip, ekipman ve insani yardım gönderen ülke olduklarını söyledi.
Başbakan Ünal Üstel, “Yaptığımız her şey helal olsun. Keşke imkanlarımız daha da fazla olsaydı da daha fazlasını da yapabilseydik” dedi.
Asrın en büyük felaketlerinden biri olan 6 Şubat depreminden hemen sonra, anında aldıkları Bakanlar Kurulu kararı ile, Sivil Savunma Teşkilatı, gönüllüler, araç ve gereçlerle deprem bölgesine koştuklarını ifade eden Başbakan Ünal Üstel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz biz küçük bir ülkeyiz ama nüfusa oranla baktığınızda, deprem felaketi döneminde, Türkiye’ye en çok yardım tırını, en çok ekibi ve ekipmanı biz gönderdik. Kardeşlerimize helal olsun. Keşke çok daha fazlası olsa da onları da gönderseydik. Ama elimizde ne varsa hepsini yolladık.
Çok kötü günlerdi. Allah bize milletçe bir kez daha böyle kötü günler yaşatmasın. Buradan bir kez daha, depremde yaşamlarını yitiren kardeşlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yakınlarına sabırlar diliyorum”
“YARALARIN SARILMASINDA KÜÇÜK DE KATKIMIZ OLDUYSA, NE MUTLU BİZE”
Depremin üzerinden yaklaşık 9 ay geçtiğini ifade eden Başbakan Üstel, “Yaraların yavaş yavaş sarıldığını görmek bizi çok mutlu etti. Yaraların sarılmasında en küçük bir katkımız olduysa ne mutlu bize” dedi. Tahsis edilen alan içerisine, yine bu depremde hayatını kaybeden voleybolcular “Şampiyon Melekler”in adını taşıyan konteyner köyün iş insanları tarafından kısa sürede kurularak, açılışının yapıldığını anımsatan Başbakan Üstel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birinci etap konteyner köy projemiz, Ekonomik Örgütler Platformu’muzun topladığı bağışlar ve özverili çalışmaları sayesinde hayata geçti. Kendilerini buradan tebrik ediyorum. Kendilerine devletimiz adında da teşekkür ediyorum.”
“TAM BİR KARDEŞLİK ÖRNEĞİ”
Başbakan Ünal Üstel, ekonomik örgütler ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu’nun gerçekleştirdiği projenin, iyi günde kötü günde, Türk milletinin yanında olduklarının en büyük kanıtı ve tam bir kardeşlik örneği olduğunu vurguladı.
Başbakan Ünal Üstel, şöyle devam etti:
“Ortaya koydukları bu davranış tam bir kardeşlik örneğidir. Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, bu konudaki istişarelerimiz sürekli devam ediyor. Bizlere 2. etap konteyner köy çalışmalarına da başlayabilirsiniz denildiği anda hemen 2. etap çalışmalarını da başlatacağız. 2. etabı devlet olarak biz yapacak ve onları da kardeşlerimizin hizmetine sokacağız.”
“Yaralar sarılıyor. İskenderun, Hatay ve diğer illerimiz mutlaka ayağa kalkacaktır” diyen Başbakan Ünal Üstel, “Türkiye halkı ve devleti, bir ve beraber olduğu sürece altından kalkamayacağı hiçbir sorun yoktur” şeklinde devam etti.
İskenderun, Hatay ve toplam 10 ilin yavaş yavaş ayağa kalkacağına inanç belirten Başbakan Ünal Üstel, “Yaşanan felaket, akıllara durgunluk verecek kadar büyük bir felaketti ama çok güçlü bir devletiniz var” dedi.
Başbakan Ünal Üstel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elbette daha pek çok sorun var. Elbette hayat hala da normale dönmedi. Ama evleriniz tamamlandıkça, hayatınız da normalleşecek ve eskiden çok daha güçlü bir şekilde ayağa kalkacaksınız. Milletimize bir kez daha halkım ve şahsım adına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, sizlere halkım ve şahsım adına bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Hayatını kaybeden kardeşlerimize bir kez daha Allahtan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Dünü bir yarını bir, acısı ve sevinci bir olan milletimizin geleceği e bir olacaktır. Yaşasın devletlerimiz, yaşasın cumhuriyetlerimiz, yaşasın milletimiz.”
Başbakan Ünal Üstel, konuşmasının sonunda, başta Gazze olmak üzere dünyadaki savaşların son bulması temennisinde bulundu.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları