“TBMM’nin 104.Yılını Kutlamanın Gururunu Yaşıyoruz” “TBMM’nin 104.Yılını Kutlamanın Gururunu Yaşıyoruz”

Samandağ Kaymakamlığı orta hasarlı bina sahiplerini ilgilendiren AFAD Genelgesi ile ilgili duyuru yayımladı.
Kentimizde yıkım çalışmaları bir yandan devam ederken,  İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından orta hasarlı binalarla ilgili yayımlanan bu genelge orta hasarlı binaların ağır hasarlı olarak kabul edilebileceğini belirterek bina sahiplerine önemli sorumluluklar yükledi.
Samandağ Kaymakamlığı tarafından yapılan duyuruya göre, güçlendirmeye uygun olan yapılardan ruhsata başvuracak olanlar için son tarih 29.12.2023 olarak belirlendi.
Ayrıca güçlendirme istemeyen vatandaşların Orta hasarlı binası ağır hasar kapsamına alınarak yıkılacak.
Bu yapıların sahipleri, yeni bir hak sahipliği işlemine gerek kalmaksızın yeni bina yapımı için kredi verilmesi imkanından faydalandırılacak.
45 GÜN VE 90 GÜN ŞARTINA DİKKAT!
Genelgeye göre: 29.12.2023 tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan orta hasarlı bina sahiplerine, hak sahipliği nihai kararlarının ilanı tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzenlenmesi için 90 gün süre veriecek. Genelgede ayrıca; Yapı ruhsatı verilmesi uygun görülmeyen orta hasarlı binalar için ağır hasarlı bina gibi işlem göreceği belirtilmiş.
Samandağ Kaymakamlığı tarafından yapılan duyuruda orta hasarlı binalarla ilgili yapılacak işlemler şu şekilde:  
*AFAD’dan hak sahibi olsun ya da olmasın tüm orta hasarlı binalar ağır hasarlı gibi işlem görecek. 
*Orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler; 29.12.2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı verme yetkisine sahip idarelere (Belediye ya da İl Özel İdaresi) yazılı başvuru yapacak. İlk etapta sadece yazılı başvuruda bulunmaları yeterli olacak. 
*Güçlendirme yapmak için başvuru yapacak olanların, başvuru yapabilmek için bütün kat maliklerinin en az beşte dördünün rızasını (apartman karar defteri veya noter onaylı belge) alması gerekecek. 
*Belediye veya Özel İdareleri: binalarına güçlendirme yapmak için kendilerine başvuranların bilgilerini 05.01.2024 tarihine kadar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AFAD İl Müdürlüklerine bildirecek. 
*Güçlendirmek için başvuru yapanların listesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AFAD İl Müdürlüklerine geldikten sonra bu binaların kura çekimi ve konut teslimi ile yıkım işlemleri askıya alınacak. 
*Başvuru yapmayan orta hasarlı bina bağımsız bölüm hak sahipleri, yeni bir işleme gerek kalmaksızın AFAD İl Müdürlükleri tarafından kura çekimi ve konut teslimi sürecine dâhil edilecek. 
*Belediye veya Özel İdareler güçlendirmek için başvuru yapanların ruhsat işlemlerini 05.04.2024 tarihine kadar tamamlamış olacak. 
*Belediye ve Özel İdareleri ruhsat alan ve almayanların bilgilerini 12.04.2024 tarihine kadar AFAD ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine bildirecek. 
*Ruhsat alamayanların AFAD hak sahipliği devam ediyor olacak, konut teslimi için kuraya dahil edilebilecekler. 
* 1 yıllık güçlendirme süreci, ruhsat alma tarihinden itibaren başlamış olacak. 
*Ruhsat aldığı halde 1 yıl içinde güçlendirme yapmayanların binaları ağır hasarlı gibi işlem görüp yıkılacak, varsa AFAD hak sahiplikleri düşecek, konut teslim edilmeyecek. 
*29.12.2023 tarihinden itibaren orta hasardan yeni hak sahibi olacak olanlar da ağır hasarlı gibi işlem görecek.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları