Çocuklar Ve Deprem Çocuklar Ve Deprem

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İl Afet Koordinasyon Merkezi’nde 2023-2024 Yılı Kış Mevsiminde Alınacak Tedbirlerle ilgili Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirdi.  
Toplantıya Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ömer Ersever, İl Emniyet Müdürü Kadir Gökçe, Sahil Güvenlik Grup Komutanı S.G. Yarbay Onur Emir, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve il genelinde hizmet veren kamu kurumlarının müdürleri katıldı.
İçişleri Bakanlığı’nın “Kış Tedbirleri Genelgesi” gereğince düzenlenen toplantıda yaklaşan kış mevsiminde yerleşim birimlerinde genel hayatı etkileyeceği ve kurumlar arası koordinasyonu gerektirebileceği değerlendirilen muhtemel yoğun yağmur ve kar yağışı ile don kapsamlı meteorolojik uyarılarda, olası can ve mal kayıplarının önlenmesi ya da en aza indirilebilmesi ve müdahale çalışmalarının etkin yapılabilmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması, kazaların önlenmesi, vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmeleri ve trafik akışının kesintisiz olarak sürdürülebilmesi amacıyla alınacak tedbirler masaya yatırıldı.
Toplantıda ayrıca hava muhalefetinin yoğun olması durumunda, okullarla ilgili kararları İlçe Kaymakamlarının alacağını ve alınan kararlardan Valiliğin haberdar edilmesi gerektiği dile getirildi.
Elektrik ve doğalgaz gibi enerji tedarikini sağlayan şirketlerin başta konteyner kentler olmak üzere yaşam alanlarının olduğu yerlerdeki durumu gözden geçirerek kış mevsimine iyi hazırlanmaları gerektiğini vurgulayan Vali Masatlı, “Depremden sonra doğalgaz verilemeyen yerler, elektriğe geçtiği için elektrik ihtiyacı ve sarfiyatı ciddi oranda artacaktır. Deprem öncesi 90 bin doğalgaz kullanıcısı, bugün için 6 bin fiili kullanıcıya düşmüştür. Yaşam alanlarında kullanılan klima, ısıtıcı ve benzeri cihazların yanında sosyal alanlardaki elektrik yükü de buna dahil edildiğinde ihtiyaç duyulan elektrik sarfiyatı bakımdan tablo netlik kazanıyor. Bunun içindir ki enerji tesisat altyapısının gözden geçirilerek sıkıntı oluşturmayacak şekilde bakım ve onarımı yapılmalıdır” dedi.
Deprem sonrası zaafiyete uğrayan konulardan birinin de iletişim olduğunu hatırlatan Vali Masatlı, iletişim alanıyla ilgili kurumlarımızca sahanın tekrar gözden geçirilerek gerekli çalışma, kontrol ve iyileştirmelerin yapılmasında fayda olduğunu söyledi.
Kimi konteynerlerde altyapı sorunu çıkabildiğine dikkat çeken Vali Masatlı, “Bu durumda vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde acil tahliye edilebilmeleri gerekir. Tahliye ederken de uygun bir ortam oluşturmak lazım. Bu bakımdan konteyner kentlerimizde görevli olan yetkililerimizin muhakkak böyle durumlar için bir B planlarının olması gerekiyor. Ayrıca zorlu bir kış geçirebileceğimizi hesaba katarak insanımızın en ufak bir mağduriyet yaşamamaları için en hızlı, en etkin ve en kaliteli hizmeti vermekle yükümlüyüz. Her kurumumuz kendi alanıyla ilgili görevlerini aksatmadan yapmalıdır” diyerek tüm kurumlara sorumluluğunu hatırlattı.
Kurum yetkilileri de kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili gerekli bilgilendirmeleri yaptıktan sonra kış mevsiminde yaşanabilecek olumsuzluklarda her birimin kendi çalışma alanı ile ilgili alınacak tedbirler karara bağlandı.
Ayrıca konteyner kentlerde kış mevsiminde yaşanabilecek olumsuzlara karşı gerektiğinde; yağmur suyu drenajı, istinat duvarı ve şev taşı uygulaması, çatı bant ve branda uygulaması, topraklama, kaçak akım rolesi, pano eksikliklerinin tamamlanması, GKM’lerde eksik paratonerlerin ve yangın tüplerinin tamamlanması ve mevcut çadır kentlerin iyileştrilmesi konularını da tekrar hatırlatarak ilgili birimlere gerekli talimatları veren Vali Masatlı, sorunsuz bir kış geçirilmesi temennilerinde bulunarak toplantıyı sona erdirdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları